ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςΒιωματική καλλιτεχνική δράση για εφήβους στο “Μικρό Θέατρο” του Αγρινίου

Βιωματική καλλιτεχνική δράση για εφήβους στο “Μικρό Θέατρο” του Αγρινίου

Βιωματική καλλιτεχνική δράση για εφήβους στο “Μικρό Θέατρο” του Αγρινίου

Μετά την περσινή επιτυχημένη θεατρική δράση «ποιος είμαι – πού παίζω», που διοργάνωσε το Μικρό Θέατρο ειδικά για έφηβους, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, την βιωματική καλλιτεχνική δράση, αυτή τη φορά με βασική θεματική τον θυμό και τίτλο «Πτυσσόμενοι έφηβοι- Μια ιστορία θυμού».

Περιγραφή – Θεματική

Η καλλιτεχνική δράση, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Καραδήμα, απευθύνεται σε έφηβους και συγκεκριμένα στην ηλικιακή βαθμίδα των 12 έως 17 ετών. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό project που στοχεύει πρωτίστως στην εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ποικιλομορφία στην τέχνη ανεξάρτητα με το φύλο, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και άλλες κοινωνικές «δεσμεύσεις».

Η δράση θα λαμβάνει χώρα στο Θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» (Αγρίνιο), όπου στεγάζεται μια αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων και σε συνεννόηση με σχολεία, οι ομάδες εφήβων (ανά τμήμα) θα έρχονται στον συγκεκριμένο αμφιθεατρικό χώρο, έτοιμοι να βιώσουν μία άκρως θεατρική διαδραστική εμπειρία. Η βασική θεματική της πρότασης βασίζεται στο συναίσθημα του θυμού, σε κέντρα που ερεθίζονται περισσότερο μέσα από τη μνήμη αλλά και από το παρόν, τον ήχο, κάποιο πρόσωπο, κάποια κατάσταση, μία προσωπική ρωγμή που οδηγεί τον έφηβο στην εκτόνωση μέσα από τη θεατρική δράση αλλά και τη δημιουργία ενός ρόλου.

Επίσης, δουλεύουμε την ελευθερία της έκφρασης των εφήβων όσον αφορά ζητήματα που τους περιορίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη, όπως συγκρουσιακές σχέσεις με γονείς, δυσκολία αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, αμφιθυμικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το εφηβικό σώμα, η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας ως μια κάποια αφετηρία, οι  φορεμένοι στερεότυποι ρόλοι, ο φόβος του αποκλεισμού, η αποδοχή του εαυτού τους και πώς όλα αυτά τα θέματα ενεργοποιούν τον θυμό τους.

Η δράση καθοδηγείται από την εμψυχώτρια, σκηνοθέτη και ηθοποιό, Κατερίνα Καραδήμα.

Σχέδιο δράσης

Η δράση ξεκινά με κύκλο γνωριμίας και με κάποια θεατρικά παιχνίδια προκειμένου να συσπειρωθεί η ομάδα και να αποκτήσει έναν θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Όταν τα σώματα και οι σκέψεις χαλαρώσουν, περνάμε στη δράση η οποία είναι απόλυτα ενεργή από την πλευρά των εφήβων. Αρχικά βασιζόμαστε στο διήγημα του Lewis Carrol «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» και εστιάζουμε ιδιαίτερα στη σκηνή όπου η Αλίκη γίνεται πτυσσόμενη. Μία μεγαλώνει, μία μικραίνει. Σαν ελατήριο, σα λάστιχο! Συσχετίζουμε το κείμενο με την εφηβική σκέψη κάθε έφηβου!

« Τώρα είσαι μεγάλος, τώρα είσαι μικρός. Τώρα πάλι μεγάλος και τώρα πάλι μικρός. Όπως οι πτυσσόμενες σκούπες. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουν οι άλλοι να σκουπίσουν και πού βρίσκεται αυτό το «σκουπίδι». Όπως τα πτυσσόμενα τηλεσκόπια. Εξαρτάται πάντα από το πού θέλουν οι άλλοι να εστιάσουν κάθε φορά. Όπως τα πτυσσόμενα ποτηράκια. Εξαρτάται πάντα από το πόσο θέλουν οι άλλοι να πιούν. Όπως οι πτυσσόμενοι έφηβοι. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουν οι γονείς και η υπόλοιπη κοινωνία απ’ αυτούς». Πώς όλο αυτό οδηγεί σε έναν βαθύ εσωτερικό θυμό και τι κάνω με αυτόν το θυμό!

– Παιχνίδια ρόλων
– Παιχνίδια status
– Play back theater
– Αυτοσχεδιασμοί
– Η τεχνική του ψιθύρου και της κραυγής
– Δράση με αφορμή ήχους και μουσικές
– Δράση μόνο με κίνηση, χωρίς λόγο και ήχο και άλλες ασκήσεις – παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν στα παιδιά μια άκρως βιωματική εμπειρία σχετικά με το χτίσιμο των ρόλων και των σχέσεων, ενώ με την ένωση αυτών των κομματιών του παζλ, θα έχουν μια αίσθηση πώς δημιουργείται μία devised παράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.

Διατομεακές πολιτιστικές προσεγγίσεις

Η καλλιτεχνική δράση θα έχει αναφορές και συνειρμούς από το παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο, την μουσική, τον χορό, την ιστορία της τέχνης και τη ζωγραφική.

Βασικοί στόχοι

Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η αποδόμηση της σοβαροφανούς στερεότυπης εικόνας του εαυτού τους

Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια-ασκήσεις-αυτοσχεδιασμούς.

Η εκτόνωση της ενέργειάς τους που προκύπτει από αμφιθυμικές σχέσεις και μετατρέπεται σε καλλιτεχνική δημιουργία.

Η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.

Η συνειδητή επαφή του έφηβου με την τέχνη του θεάτρου.

Σχεδιασμός-καθοδήγηση- στήσιμο δράσης- σχεδιασμός εικαστικού χώρου- εμψυχώτρια: Κατερίνα Καραδήμα

Εμπειρία του φορέα

Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Αγρίνιο και πρόκειται για μία αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί τμήματα νηπίων, παιδιών δημοτικού, εφήβων και ενηλίκων.

Στόχος του “Μικρού Θεάτρου” ήταν να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική φωλιά, όπου ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος, θα μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά καθώς επίσης και να εκφραστεί ελεύθερα. Η υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κειμένων και παραμυθιών, το τραγούδι και η κατασκευή σκηνικών-κοστουμιών, είναι κάποια από τα βασικά μαθήματα του εργαστηρίου που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του λόγου, του σώματος, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της αισθητικής που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό, ερασιτέχνη ή μη. Στο τέλος κάθε χρονιάς το εργαστήρι έχει ως στόχο την παρουσίαση της δουλειάς των τμημάτων μέσα από κείμενα και ιδέες που γίνονται παραστάσεις. Το “Μικρό Θέατρο”
επίσης δημιουργεί δικές του παραγωγές αλλά και φιλοξενεί άλλες παραγωγές. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιάννη Αναστασάκη, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις κ.α. και συνεχίζει να στοχεύει στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια σημαντικών καλλιτεχνών.

Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» δημιουργεί καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους με ενεργή συμμετοχή του ίδιου του παιδιού και βιωματική εμπειρία από το 2009. Χαρακτηριστική δράση που κατέληξε σε παράσταση από συνεντεύξεις και προσωπικές ιστορίες παιδιών , ήταν «Οι λύκοι στην χώρα των τραυμάτων» σε εμψύχωση και καθοδήγηση της Κατερίνας Καραδήμα, που συμμετείχε σε εφηβικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Σημείωση:

Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να: – φοράνε άνετα ρούχα (φόρμες,κολλάν,καλτσάκια). – έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό.

Ο χώρος είναι 140 τμ. και αερίζεται κατά τη διάρκεια της δράσης. Επίσης, υπάρχουν 4 γωνιές με αντισηπτικά για συχνή απολύμανση.

Είσοδος: 4 ευρώ

Διάρκεια: 3 ώρες (ωρολογιακές)

Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δράση κανονίζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κάθε σχολείο ή κάθε ομάδα (φροντιστήρια, πολιτιστικές ομάδες εφήβων, κλπ) που θα δηλώσει ενδιαφέρον, στο τηλ. του Μικρού Θεάτρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Κέντρου 26 Αγρίνιο

Τηλ. επικοινωνίας 2641046619

Email: tomikrotheatro@yahoo.com

“Η Φάλαινα” στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ