ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Μια βίλα – χαμαιλέων κρύβεται σε έναν λόφο και εντυπωσιάζει με τις θηλυκές της καμπύλες

Αιτωλοακαρνανία: Μια βίλα – χαμαιλέων κρύβεται σε έναν λόφο και εντυπωσιάζει με τις θηλυκές της καμπύλες

Αιτωλοακαρνανία: Μια βίλα – χαμαιλέων κρύβεται σε έναν λόφο και εντυπωσιάζει με τις θηλυκές της καμπύλες

Το Apothalassia House, το ιδιαίτερο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου dotN, βρίσκεται στην περιοχή Βαρκό στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από το ανατολικό τμήμα της Λευκάδας. 

Καμπύλες, ελλειπτικά γεωμετρικά σχήματα, κύκλοι, πισίνες οι οποίες μοιάζουν με σταγόνες νερού, πράσινες στέγες που γίνονται ένα με το φυσικό περιβάλλον, μια ιδιαίτερη εξωτερική τοιχοποιία, ολοστρόγγυλα δωμάτια με θέα στο Ιόνιο… Αυτά είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας ομολογουμένως εντυπωσιακής κατοικίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Δύο κατοικίες σε έναν κτιριακό όγκο: η κύρια κατοικία και ένας αυτόνομος ξενώνας με δική του πισίνα.
Η βίλα που έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες του δημιουργικού γραφείου dotN στην Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαρκό, απέναντι από τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, εφαρμόζει όλες τις αρχές της υπόσκαφης αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει τα κτίρια πλήρως στο τοπίο, δημιουργώντας σπίτια με τμήματα χτισμένα μέσα στη γη, τα οποία είναι εμφανή μονάχα αν τα δεις από την όψη τους.

Η κάτοψη του έργου Apothalassia House δείχνει πώς ενσωματώνεται η κατοικία στο φυσικό περιβάλλον.
Αν κοιτάξεις από ψηλά, από την κορυφή ενός λόφου ή από τον αέρα, ένα υπόσκαφο σπίτι με πράσινη στέγη, δεν βλέπεις παρά μονάχα μερικούς φεγγίτες, σαν γεωμετρικά σχήματα στη μέση του πουθενά και μερικές εξέδρες με πισίνες που είναι σαν μικρές λίμνες μέσα στη χαμηλή βλάστηση.

Το φαινόμενο της αποθαλασσίας

Το Apothalassia House, όπως μας εξηγούν οι αρχιτέκτονες, είναι εμπνευσμένο από ένα φυσικό φαινόμενο: την αποθαλασσία. Πρόκειται για ένα βουβό κύμα που ονομάζεται και «σάλος», μια φουσκοθαλασσιά, έναν ήρεμο κυματισμό που δημιουργείται από έναν προγενέστερο άνεμο ο οποίος έπνεε ώρες ή και μέρες πριν, άσχετα με τις ισχύουσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή την ώρα που παρατηρείται το εν λόγω φαινόμενο.

Καμπύλες χαρακτηρίζουν την όψη της υπόσκαφης κατοικίας.

«H περιοχή για την οποία έχει σχεδιαστεί η κατοικία βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, όπου παρατηρούνται συχνά οι κυματισμοί της αποθαλασσίας. Κύριο γνώρισμά τους, ειδικά στο ανοικτό πέλαγος, είναι ότι έχουν όψη λεία και αδιάσπαστη επιφάνεια· οι κορυφές τους δεν σκάνε, δεν ασπρίζουν. Τα κύματα της αποθαλασσσίας αποκτούν ελάχιστο ύψος, ενώ το μήκος τους αυξάνεται φτάνοντας στην ακτή όπου σβήνουν απότομα. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη τοπογραφία του χώρου ενέπνευσαν την αρχιτεκτονική σύνθεση του Apothalassia House. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας εξοχικής κατοικίας που να ενυπάρχει, σχεδόν να χάνεται, στο τοπίο», λέει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου dotN.

iefimerida.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ