ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΒέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο – Προβλέπονται τοπικά Lockdown

Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο – Προβλέπονται τοπικά Lockdown

Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο – Προβλέπονται τοπικά Lockdown

ΔΕΙΤΕ τι λέει ο Σίμος Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ»

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ρθει και δεύτερο κύμα. Δεν χρειάζεται πανικός.», δηλώνει ο Σίμος Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ» και προσθέτει: Απλά θα μαστε πολύ πιο έτοιμοι να διαχειριστούμε τα πράγματα. Το σύστημα, ωστόσο, δεν θα ξανακλείσει πουθενά στον κόσμο.

Δεν θα ξαναμπεί ο κόσμος σε καθολική καραντίνα 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ Σίμο Μεταλλίδη, η λογική είναι ότι ένα κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και ενδέχεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο. «Όσο επιδεινώνεται ο καιρός θα κορυφώνεται η πανδημία. Θα κάνει κύμα και θα σαρώσει, δηλαδή θα είναι τρεις μήνες. Δεν θα ξαναμπεί, όμως, ο κόσμος σε καραντίνα σε καμία χώρα του κόσμου γιατί δεν νομίζω ότι το αντέχει καμία οικονομία. Θα είναι τοπικές και μικρές. Θα κλείνει ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο, μια δομή, ένα χωριό. Αλλά αυτό που είδαμε στο πρώτο κύμα με το καθολικό lockdown δεν νομίζω ότι θα το ξαναδούμε. Αυτός είναι και ο σκοπός και επιδημιολογικά και πρακτικά».

Όπως εξήγησε ο κ. Μεταλλίδης μπορεί να δούμε κλειστά σχολεία αλλά μόνο κατά περιόδους. Το σχολείο θα κλείνει και τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση για 14 μέρες και μετά θα ξανανοίγει. Το σύστημα Υγείας αναμένεται να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα δεδομένου ότι και ο κόσμος έχει προετοιμαστεί φορώντας τις μάσκες αλλά και συνεχίζοντας να κρατά αποστάσεις.

Γρήγορα τεστ εντός νοσοκομείων για να αποφευχθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Κρίσιμος παράγοντας για να μην ξανακλείσουν τα νοσοκομεία είναι η δυνατότητα του testing εντός αυτών σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη. Το νοσοκομείο να λειτουργεί ως μια αυτόματη μονάδα και να μπορεί να ελέγχει τον κόσμο και να διαχειρίζεται ασφαλώς τα περιστατικά του, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κλείσει το νοσοκομείο ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλεύονται με ασφάλεια και άρρωστοι άλλων παθήσεων καθώς θα αποκλείεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο νοσοκομείο. Τα γρήγορα τεστ θα δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί κατά πολύ η χρονοκαθυστέρηση στη διακίνηση των περιστατικών εντός του νοσοκομείου και δεν θα περιμένουν οι γιατροί μία ολόκληρη μέρα για τα αποτελέσματα των ασθενών. «Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας. Είναι η διαχείριση. Και δεν είναι κάτι εύκολο».

«Δεν θα υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο τον επόμενο χρόνο»

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Μεταλλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr τόνισε ότι επιστημονικά κρατά πάρα πολύ μικρό καλάθι.  «Δεν θα χουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Και αν δεν είναι απόλυτα ασφαλής και η διαδικασία παραγωγής του, τότε θα μπούμε και στο κομμάτι της αμφιβολίας και των προβληματισμών. Έχει πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά του. Και το εμβόλιο  δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι η απόλυτη λύση. Πρέπει να είμαστε εμείς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεραπευτικά να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε έρευνα για να έχουμε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο».

thebest.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr