Βερολίνο – Μελέτη: Το 80% των ενδυμάτων της γκαρνταρόμπας μας είναι περιττά

«Αγοράστε καλύτερα και με ποιότητα», είναι μια φράση που ακούγεται συχνά. Αλλά πόσα ενδύματα πρέπει πραγματικά να αγοράσουμε; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ίσως…

5812076-scaled-1

«Αγοράστε καλύτερα και με ποιότητα», είναι μια φράση που ακούγεται συχνά. Αλλά πόσα ενδύματα πρέπει πραγματικά να αγοράσουμε; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ίσως είναι πολύ λιγότερο απ’ όσο νομίζουν οι περισσότεροι.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Hot or Cool του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι πέντε είδη ενδυμάτων πρέπει να αγοράζονται κάθε χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «Συμφωνίας του Παρισιού» για την κλιματική αλλαγή, και σχετικά με την έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5ºC, η οποία έδειξε ότι η διατήρηση της ανάπτυξης θα μείωνε τις θερμοκρασίες κατά λιγότερο από 2ºC, καθώς και τους κινδύνους για τους ανθρώπους, το οικοσύστημα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εάν τα πέντε είδη ετησίως ενταχθούν στο πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες, για παράδειγμα, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσουν την κατανάλωσή τους έως και 80%.

Επίσης δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πελάτες σε πλουσιότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα, ενώ η έρευνα έδειξε ότι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα όσον αφορά τις δαπάνες μόδας. Από την άλλη πλευρά, εκτός της ομάδας των χωρών μελών της G20, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδονησία έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια «επαρκής» γκαρνταρόμπα αποτελείται από 74 είδη ένδυσης και συνολικά 20 συνδυασμούς ενδυμάτων.

Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα του Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έδειξε ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ενδυμάτων, καλλυντικών και παιχνιδιών έχουν υποστεί ετήσιες απώλειες πωλήσεων της τάξης των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα πλαστών προϊόντων. Περίπου 200.000 θέσεις εργασίας έχουν επίσης χαθεί ως αποτέλεσμα αυτής της απάτης.

«Τα πλαστά προϊόντα προκαλούν πραγματικό κόστος στους καταναλωτές, στις μάρκες και στις οικονομίες μας. Η τελευταία μελέτη δείχνει το πραγματικό κόστος όσον αφορά τις χαμένες πωλήσεις και τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, João Negrão.

Πηγή: abcnews.al