ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΒάσος Λυσσαρίδης: “Ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία”

Βάσος Λυσσαρίδης: “Ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία”

Βάσος Λυσσαρίδης: “Ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία”

Ο Βάσος Λυσσαρίδης «έφυγε» σε ηλικία 101 ετών και τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του κόμματος της Ε.Δ.Ε.Κ., αποχαιρέτησαν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία. Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: “Είμαι μικρός”, έλεγε, “αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος”. Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή».

Μετά το αντίο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανάρτηση στο Twitter και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησε τον Βάσο Λυσσαρίδη.

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας ανιδιοτελής μαχητής, ένας αυθεντικός πατριώτης που ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία» αναφέρει συγκεκριμένα η ΠτΔ. Καταλήγοντας σημειώνει: «Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό για όσα προσέφερε στη μακρόχρονη διαδρομή του».

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

O γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός και στενός φίλος.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001. Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο.

Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

Πηγή: newsit.gr

Λευχαιμία: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές με φάρμακο που ανακάλυψε Έλληνας επιστήμονας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr