ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Τσιμπημένες» φέτος οι βασιλόπιτες από 14 μέχρι και 18 ευρώ

«Τσιμπημένες» φέτος οι βασιλόπιτες από 14 μέχρι και 18 ευρώ

«Τσιμπημένες» φέτος οι βασιλόπιτες από 14 μέχρι και 18 ευρώ

Από 14 μέχρι και 18 ευρώ περίπου οι βασιλόπιτες στα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία του Αγρινίου

Περισσότερος κόσμος θα γευτεί τη βασιλόπιτα φέτος, καθώς οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του Αγρινίου είναι θετικές, αν και η τιμή της βασιλόπιτας είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές!

Φέτος η αγορά έχει ξεφύγει λίγο από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια λόγο covid, ωστόσο δε βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό που να γεννά μεγάλες προσδοκίες.

Οι Αγρινιώτισσες και Αγρινιώτες κατά το προηγούμενο εορταστικό διάστημα ψώνισαν γλυκά και αρτοσκευάσματα με το «σταγονόμετρο», αλλά δημιούργησαν αυτές τις προϋποθέσεις που φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τοπική αγορά, τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία.

Η «Σ» συνομίλησε με αρκετούς επαγγελματίες των δύο κλάδων, επώνυμα και ανώνυμα, οι οποίοι τόνισαν πως καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, ώστε να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες που έχουν υποστεί οι ίδιοι, ενώ και όποια αύξηση διαπιστώσουν οι καταναλωτές θα είναι σε τέτοιο πλαίσι,ο ώστε να τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας τόνισε: «η ζήτηση ξεκίνησε από την Τετάρτη, αλλά ο κόσμος θα ενδιαφερθεί περισσότερο για να προμηθευτεί βασιλόπιτα την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο. Φέτος η τιμή στις βασιλόπιτες θα είναι αυξημένη κατά 1 με 2 ευρώ λόγω της τρομερής αύξησης στις πρώτες ύλες. Πιστεύω πως η τιμή στη μεγάλη βασιλόπιτα που ζυγίζει κοντά στο 1,5 κιλό θα κυμανθεί από 14 ευρώ μέχρι και 17 ευρώ και η τιμή των μικρότερων βασιλοπιτών, του κιλού δηλαδή, θα είναι από 12 με 14 ευρώ. Η αύξηση στην τιμή της βασιλόπιτας δεν ανταποκρίνεται στις αυξήσεις που έχουμε υποστεί, αλλά είναι μια κίνηση που χρειάζεται για να είμαστε βιώσιμοι. Είμαστε αισιόδοξοι για την πώληση της βασιλόπιτας, διότι ακόμη και το κόστος για να φτιάξει κάποιος στο σπίτι του βασιλόπιτα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Συνεπώς έστω και μια βασιλόπιτα για το καλό ο καταναλωτής θα την πάρει. Η διαφορά με τις βασιλόπιτες των super market είναι τεράστια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να έχουν φτιαχτεί το καλοκαίρι, να έχουν αποθηκευτεί σε μεγάλα ψυγεία – καταψύκτες και τώρα αποψύχονται και πωλούνται. Δεν μπορεί κανείς να φτιάξει σε 5 μέρες ή σε 10 μέρες τόσες πολλές βασιλόπιτες».

Ο Θεόδωρος Πλατανιάς ανέφερε: «οι βασιλόπιτες φέτος κυμαίνονται περίπου στα 15 ευρώ το κιλό με ή χωρίς σοκολάτα. Δεν έχει ξεκινήσει η ζήτηση ακόμη, συνήθως ξεκινάει την Παρασκευή και το Σάββατο είναι η κορύφωση. Σ’ αυτή τη φάση η αγορά έχει μια σταθερά, πόσο μάλλον στον δικό μας κλάδο. Το γλυκό έχει ζήτηση αυτές τις ημέρες, αλλά δεν είναι η ζήτηση που θα μπορούσε να υπάρχει με βάση τις γιορτές και με βάση ότι όλοι παίρνουν κάτι παραπάνω για το σπίτι τους. Ο κόσμος είναι σταθερός, ψωνίζει ό,τι χρειάζεται και ίσως κάτι παραπάνω όταν πρέπει να πάει σε μια επίσκεψη. Τα χρήματα που διαθέτει αναμφίβολα είναι μετρημένα. Σίγουρα δεν είναι η κίνηση όπως τα προηγούμενα χρόνια του lockdown, αλλά είναι μειωμένη. Αν δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια του covid η κίνηση ήταν κατά 70% κάτω, φέτος έχει πάρει μια σχετική αύξηση στο 30%, επομένως κάπως εξισορρόπησε η κατάσταση, πάμε με το 50 – 50 και περιμένουμε ό,τι καλύτερο γι’ αυτές τις γιορτές γενικότερα».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Φρίκη στην Καλαμάτα: 61χρονος συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος της 12χρονης κόρης του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ