ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΒασίλης Φωτάκης: «Πληγή και για το Δήμο Αγρινίου η κινητικότητα»

Βασίλης Φωτάκης: «Πληγή και για το Δήμο Αγρινίου η κινητικότητα»

Βασίλης Φωτάκης: «Πληγή και για το Δήμο Αγρινίου η κινητικότητα»

«Πληγή και για το Δήμο Αγρινίου η κινητικότητα» τονίζει στην εφημερίδα “Συνείδηση” ο Βασίλης  Φωτάκης. Αφόρητο το πρόβλημα σε ειδικότητες με τεχνικές δεξιότητες επισημαίνει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, το οποίο έχει ως εξής:

Τα προβλήματα των Δήμων είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και πολλές φορές έχουν κοινές καταβολές, την αβελτηρία της συνεργασίας με το κεντρικό Κράτος και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ότι η πόλη πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου θα φιλοξενήσει το συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στο τοπικό πολιτικό προσωπικό, ειδικά το κυβερνητικό.

Η ΚΕΔΕ πολύ συχνά τώρα τελευταία αναλαμβάνει να εκφράσει προς την Αθήνα όσα εκλαμβάνει από τα μέλη της, που είναι πολύ συχνά προβλήματα λειτουργικότητας και στελέχωσης, με το πρόβλημα της κινητικότητας να είναι στην κορυφή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου στο τελευταίο Δ.Σ. του οργάνου καταφέρθηκε κατά του τρόπου που εφαρμόζεται η κινητικότητα στην δημόσια διοίκηση πάντα σε βάρος των δήμων, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για «μη συναντίληψη με το υπουργείο σε αυτό το ζήτημα».

Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι έχουν χειροτερέψει τα πράγματα στο ζήτημα, αλλά η ηγεσία του υπουργείου παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα μέσω των στοιχείων που παραθέτει.

Κάνουν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις και για αποψίλωση των υπηρεσιών των δήμων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε το παράδειγμα του δήμου της Λάρισας, από τη Δ/ νση Οικονομικών του οποίου 25 άτομα αποχωρούν μαζικά, μετακινούμενοι στο υπουργείο Παιδείας.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως με τις συνεχείς αποχωρήσεις των παλιότερων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση θα κληθούν ζωτικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν με μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού μείωση ωραρίου δεν είναι δυνατόν να υπάρξει…

Βασίλης Φωτάκης: «Πληγή και για το δήμο Αγρινίου η κινητικότητα»
Ο Βασίλης Φωτάκης

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης προσπαθεί να λύσει το ζήτημα της υποστελέχωσης με οικονομικούς όρους προσπαθώντας να βρίσκει πιστώσεις που θα εξασφαλίζουν κάποιες αποσπάσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για θέσεις που είναι καίριες, αλλά δεν καλύπτονται μέσω της κινητικότητας από αλλού.

«Είναι δέκα χρόνια τώρα που δεν γίνεται ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και των υπαλλήλων των δήμων. Υπάλληλοι φεύγουν για σύνταξη και οι θέσεις μένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται μόνο προσωρινά, με αποσπάσεις, κάποιο πρόγραμμα κλπ.

Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση είχε πει ότι θα κάνει μαζικές προσλήψεις για τους δήμους για να καλυφθούν τα κενά, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν», επισημαίνει ο κ. Φωτάκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, αλλά και όλους όσοι έχουν επαφή με τις υπηρεσίες και το οργανόγραμμα του δήμου Αγρινίου, το πρόβλημα είναι αφόρητο σε ειδικότητες με τεχνικές δεξιότητες, σε υδραυλικούς και παρόμοιες θέσεις, καθώς και σε μηχανολόγους-μηχανικούς που είναι απολύτως απαραίτητοι.

Ο Β. Φωτάκης εξηγεί περαιτέρω ότι «ένας υπάλληλος διοικητικού μπορεί να αντικατασταθεί κι από έναν πτυχιούχο που έχει τα προσόντα να κάνει την δουλειά, για παράδειγμα έναν κοινωνιολόγο. Τι γίνεται όμως με τεχνίτες ή μηχανολόγους που δεν μπορεί να γίνει αυτή η αναπλήρωση;

Στις υπηρεσίες από τις οποίες θα ήθελαν να φύγουν για να έρθουν στο Αγρίνιο πολύ συχνά δεν καλύπτεται το απαραίτητο 60% των θέσεων και απλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό κεντρικά».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ώρα Πανελληνίων: Στη «μάχη» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ