ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕυσυνείδηταΒαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στην ΚΕΔΕ: Γ. Παπαναστασίου: «Τα τέλη, θα πούμε ότι τα έβαλε η κυβέρνηση και όχι οι δήμαρχοι»

Βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στην ΚΕΔΕ: Γ. Παπαναστασίου: «Τα τέλη, θα πούμε ότι τα έβαλε η κυβέρνηση και όχι οι δήμαρχοι»

Βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στην ΚΕΔΕ: Γ. Παπαναστασίου: «Τα τέλη, θα πούμε ότι τα έβαλε η κυβέρνηση και όχι οι δήμαρχοι»

Βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στην ΚΕΔΕ – Γ. Παπαναστασίου : «Τα τέλη, θα πούμε ότι τα έβαλε η κυβέρνηση και όχι οι δήμαρχοι»

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της χώρας μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδας με τον πρωθυπουργό και την απροθυμία ή την αδυναμία της κυβέρνησης να συνδράμει στο αυξημένο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ και στην αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων. Πρόκειται για δύο «καυτά» θέματα, που και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου παραδέχτηκε ότι θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση των δημοτικών τελών. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ τέθηκε επί τάπητος η αντίδραση που θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης και μεταξύ άλλων συζητιέται και η επίσπευση του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Πάντως εντυπωσιακό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών δημάρχων επικρίνουν με έντονο τρόπο την κυβέρνηση.

Στο κλίμα αυτό με οξύ τρόπο τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου λέγοντας ότι διαχρονικά και φυσικά τώρα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις θέλουν να κάνουν τους αυτοδιοικητικούς να φαίνονται αναξιοπρεπής στα μάτια των πολιτών. Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι οδεύουμε προς μία «αυτοχρηματοδότηση σε βάρος του δημότη» των δράσεων που πρέπει να γίνουν για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, έτσι ώστε η χώρα να πιάσει και τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις. Μάλιστα ο Δήμαρχος Αγρινίου εξήγησε ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου η επιβολή του τέλους ταφής θα είναι υποχρεωτική για τον δήμαρχο και την οικονομική επιτροπή του εκάστοτε Δήμου, διαφορετικά τα αρμόδια όργανα για την επιβολή του θα υπέχουν ποινική ευθύνη. Η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τον Γ.  Παπαναστασίου, ψάχνει έναν τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσει να προσβάλλει τη συγκεκριμένη διάταξη, που καθιστά υποχρεωτικό και παράβαση καθήκοντος για τους δημάρχους το να μην επιβάλουν το συγκεκριμένο τέλος. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαναστασίου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ευθύνονται οι κυβερνήσεις και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης το ένα εργοστάσιο απορριμμάτων, που προβλεπόταν αρχικά για την Αιτωλοακαρνανία, αποφασίστηκε να σπάσει σε δύο (σ.σ. ένα στο ΧΥΤΑ Στράτου και ένα στο ΧΥΤΑ Ναυπακτίας). «Για αυτές τις καθυστερήσεις ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι δήμοι, πολύ περισσότερο όχι οι δημότες» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «Αν μας το επιβάλλουν, γιατί θέλουν να κάνουν κακούς τους δημάρχους, θα πούμε ότι αυτά τα τέλη τα έβαλε η κυβέρνηση και όχι οι δήμαρχοι».

Εφημερίδα Συνείδηση

Απέφυγε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ