ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΒαρεμένος στην Βουλή: “Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στα Νοσοκομεία”

Βαρεμένος στην Βουλή: “Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στα Νοσοκομεία”

Βαρεμένος στην Βουλή: “Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στα Νοσοκομεία”

Να μην επαναφέρει το απαράδεκτο “δουλεμπορικό” καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη των Δομών Υγείας του ΕΣΥ, ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Αφού υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει το καθεστώς εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης αλλά και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί την κυβέρνηση να ανανεώσει τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) αυτών των εργαζομένων, εγκαταλείποντας τις καταστροφικές ιδεοληπτικές της εμμονές.

Ακολουθείτο πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Να ανανεωθούν άμεσα οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση & φύλαξη στις Δομές Υγείας του ΕΣΥ »

Οι υπηρετούντες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) υπάλληλοι καθαριότητας σε Δομές Υγείας προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολλές από τις συμβάσεις αυτές λήγουν στο τέλος του 2021 και ήδη λαμβάνονται αποφάσεις των ΔΣ των νοσοκομείων, προφανέστατα με κυβερνητική υπόδειξη και εντολή, παρά τα θερμά λόγια για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, για επιλογή και πάλι ιδιωτών ως αναδόχων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, επαναφέροντας το απαράδεκτο, “δουλεμπορικό” καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Και σε αυτόν λοιπόν τον τομέα, οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης βρίσκονται σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και την προστασία των εργαζομένων σε αυτό.

Είναι αποδεδειγμένο και πέραν αμφισβήτησης ότι, με την απομάκρυνση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των ιδιωτικών εργολαβικών συνεργείων και την πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού με απ’ ευθείας συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), επιτεύχθηκε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Είναι επίσης πανθομολογούμενο ότι η συνεισφορά αυτών των εργαζόμενων καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας στην ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ είναι πολύτιμη.

Επειδή αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης, αναβαλλόμενη λόγω της παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης, η επιστροφή στο καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με μισθούς και εργασιακά δικαιώματα “γαλέρας”.

Επειδή πολλές από αυτές τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνουλήγουν στο τέλος του 2021.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Σκοπεύει έστω και τώρα, υπό την πίεση μάλιστα του νέου επελαύνοντος κύματος της πανδημίας, της οποίας η λήξη δεν διαφαίνεται, να ανακρούσει πρύμναν και να προχωρήσει στην ανανέωση των ΣΟΧ των εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των μονάδων υγείας του ΕΣΥ;
Ο ερωτών βουλευτής
Βαρεμένος Γιώργος

Αιτωλικό: Εξοντωτικό πρόστιμο 5.000 ευρώ σε καταστηματάρχη για ανεμβολίαστους

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr