ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΒανδαλισμοί σχεδόν παντού – Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού – Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού – Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, καθώς σημειώθηκαν καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Βομβαρδισμένο τοπίο η παιδική χαρά στην οδό Αγγελοκάστρου. Ο Αντιδήμαρχος Θύμιος Γρίβας τονίζει στην μιλώντας στην εφημερίδα: «Σχεδόν κάθε δύο μήνες χρειαζόμαστε ανακατασκευές. Μόνο αν ασχοληθούν οι γειτονιές μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου Είναι, άραγε, κάποια «επιδημία» βανδαλισμών κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, αυτό που συμβαίνει πολύ πιο έντονα το τελευταίο διάστημα σε δημόσιους χώρους και δομές στο Αγρίνιο; Ή μήπως είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, όπου η ανομία μπλέχτηκε με την ελευθερία, τα δικαιώματα με την ασυδοσία και η χλιαρή αντιμετώπιση από την Πολιτεία με το έλλειμμα στην πραγματική «προστασία του πολίτη»;

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα λέει πως σε ελάχιστα 24ωρα δύο σχολεία (το 1ο Λύκειο και το Γυμνάσιο Αγ. Κωνσταντίνου) βανδαλίστηκαν, μέσα σε ένα πλαίσιο καθημερινών «παρεμβάσεων» από διάφορους καταπατητές και σφετεριστές του δημόσιου χώρου που μπορεί να δει κανείς σε μνημεία, πλατείες (κλασικό παράδειγμα η Δημάδη) και κοινόχρηστους χώρους.

Δυστυχώς, ούτε οι χώροι παιχνιδιού για τα μικρά παιδιά και αναψυχής για τους γονείς ξεφεύγουν από τον κανόνα της καταστροφής. Η «Σ» επέλεξε να αποτυπώσει την κατάσταση στην παιδική χαρά που βρίσκεται στην οδό Αγγελοκάστρου, σε παράδρομο όπου νομίζει κανείς ότι η εγκατάσταση έχει βομβαρδιστεί!

Είναι ακατανόητος ο τρόπος της καταστροφής καθώς έχει ξηλωθεί το τσιμέντο(!) και έχει αποσπαστεί ολόκληρο κιόσκι που υπήρχε στο σημείο! Δάπεδο, περίφραξη, παγκάκια, σαν να έχουν πέσει όλμοι!

Περίοικος δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει πολλές φορές να νουθετήσει νεαρούς που μένουν στο σημείο μέχρι αργά το βράδυ, με προσωπικό κόστος καθώς οι απαντήσεις είναι επιθετικές, όπως «εσύ τι θες; δικό σου είναι;» και «δεν έχουμε δικαίωμα να καθίσουμε; ελεύθερος χώρος δεν είναι;». Το δεύτερο ερώτημα, σημειωτέον, διατυπωμένο στις…  2  τη νύχτα, όταν κατά την γνώμη τους μπορούν να είναι στο σημείο γιατί «είναι δικαίωμά τους»!

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου
Ο Θύμιος Γρίβας

«Έχουμε έρθει πολλές φορές σε ρήξη με πιτσιρίκια που τα έχουμε δει να σπάνε την περίφραξη ή τα παγκάκια, χωρίς λόγο», λέει ένας κάτοικος της ευρύτερης περιοχής που αναφέρει ότι η Αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά διότι δεν μπορεί να κάνει πολλά για 15χρονα που θεωρούν την παιδική χαρά ως «στέκι».

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για βαθιά ριζωμένη κουλτούρα που χρειάστηκε χρόνια να καθιερωθεί. Αν παρέμβει ο γείτονας είναι «ρουφιάνος» και η αληθινή αστυνόμευση σε κάποιες περιπτώσεις αποφεύγεται για λόγους κοινωνικής ειρήνης. «Ξέρεις πόσες φορές τρέχουν παιδιά 10 και 12 ετών από το σημείο στον ανοιχτό δρόμο με κίνδυνο να τα παρασύρει μέσα στο βράδυ κάποιο όχημα;», ρωτά ένας γείτονας.

Παρόμοια κατάσταση, σε ανάλογη κλίματα, εμφανίζεται σε παιδικές χαρές σε όλο το Αγρίνιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνες του Αγ. Κωνσταντίνου. «Σχεδόν κάθε δύο μήνες χρειαζόμαστε ανακατασκευές», εξηγεί ο αρμόδιος για τις παιδικές χαρές αντιδήμαρχος, Θύμιος Γρίβας. «Πάλι ζητήσαμε συνεργείο να αποκαταστήσει τις ζημιές, πρώτα στις ξύλινες κατασκευές, στην παιδική χαρά του Α. Κωνσταντίνου.

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα έχουμε πάλι τα ίδια. Στην πραγματικότητα-επειδή ακούμε για ζήτημα φύλαξης-πρέπει να φυλάξουμε τα πάντα! Να μπει φύλαξη στο νεκροταφείο, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στο πάρκο, παντού!

Είναι αδύνατον γιατί το φαινόμενο πλέον είναι γενικευμένο, κάθε γειτονιά έχει το δικό της ανάλογο πρόβλημα με τους βανδαλισμούς. Οι λόγοι είναι πολλοί και η αστυνόμευση είναι ανάμεσά τους αλλά υπάρχει τέτοια έκταση στο φαινόμενο ώστε αστυνόμευση σημαίνει όλη την τοπική δύναμη να φρουρεί τους δημόσιους χώρους», συμπληρώνει ο κ. Γρίβας.

Άρα, δεν μπορεί να γίνει τίποτε; Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μόνο η «περιφρούρηση» και η ενασχόληση της γειτονιάς, της τοπικής κοινότητας, μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Να μην θεωρεί ο γείτονας ότι «ρουφιανεύει» αν πάρει την αστυνομία για κάποιον που κάνει κατασστροφές. Να επισκέπτονται και να έχουν παρουσία στα σημεία που βλέπουν ότι κάποιοι αρχίζουν να εκτοπίζουν τον κόσμο για να «αράξουν» εκείνοι.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, να επέμβει κάμποσες φορές δυναμικά η Αστυνομία χωρίς να υπολογίζει το κόστος(θυμίζουμε ο βανδαλισμός ξεκινά από τα σπρέι, τα κρεμασμένα πανό και την κάθε είδους ρύπανση) και, δεύτερον, να κάνει μια δυναμική καμπάνια ο δήμος προκειμένου οι γειτονιές να υιοθετήσουν τους ανοιχτούς, κοινόχρηστους χώρους τους, χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με αντικοινωνικά στοιχεία και χωρίς να φτάσουμε στην αυτοδικία. Διότι, όπως πάει το ζήτημα, μαθηματικά εκεί θα φτάσουμε.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Βανδαλισμοί σχεδόν παντού - Καταστροφές και στις παιδικές χαρές του Αγρινίου

Γιατί δεν μπαίνουν κάμερες στα σχολεία;

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr