UNRWA: Η ταυτότητα της οργάνωσης του ΟΗΕ που κατηγορείται για συνεργασία με τη Χαμάς

Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες αποχωρούν προσωρινά από τη λίστα δωρητών της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην…

ap23296477617452

Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες αποχωρούν προσωρινά από τη λίστα δωρητών της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) μετά τις καταγγελίες ότι τουλάχιστον 12 μέλη της εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο με τα χτυπήματα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τελευταία χώρα στη σειρά που παγώνει τη χρηματοδότηση προς την ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ είναι η Νέα Ζηλανδία, με τον κατάλογο των χωρών που μέχρι στιγμής έχουν αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς την UNRWA μέχρι τη λήξη των ερευνών, καθώς και τα ποσά που κατέβαλλαν ετησίως, είναι ο εξής:

  • Ηνωμένες Πολιτείες, $343,9 εκατομμύρια
  • Γερμανία, $202,1 εκατομμύρια
  • Ευρωπαϊκή Ένωση, $114,1 εκατομμύρια
  • Ιαπωνία, $30,2 εκατομμύρια
  • Γαλλία, $28,9 εκατομμύρια
  • Ελβετία, $25,5 εκατομμύρια
  • Καναδάς, $23,7 εκατομμύρια
  • Ηνωμένο Βασίλειο, $21,2 εκατομμύρια
  • Κάτω Χώρες, $21,2 εκατομμύρια
  • Αυστραλία, $13,8 εκατομμύρια
  • Ιταλία, $18 εκατομμύρια
  • Αυστρία, $8,1 εκατομμύρια
  • Φινλανδία, $7,8 εκατομμύρια
  • Νέα Ζηλανδία, $600 χιλιάδες
  • Ισλανδία, $558,7 χιλιάδες
  • Ρουμανία,$210,7 χιλιάδες
  • Εσθονία, $90 χιλιάδες

Οι εισφορές κρατών-μελών του ΟΗΕ αντιπροσωπεύουν το 89% των κονδυλίων που διαχειρίζεται η UNRWA, ενώ επίσης λαμβάνει χρηματοδότηση τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, όσο και από άλλα όργανα του διεθνούς οργανισμού.

75 χρόνια ιστορίας

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 βάσει ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αναγκάστηκε να υποστεί ο παλαιστινιακός λαός μετά τον πόλεμο που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και οδήγησε μακριά από τον τόπο τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους.

Σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ απασχολεί 30.000 Παλαιστίνιους και καλύπτει καθημερινές και ανθρωπιστικές ανάγκες των περίπου 5,9 εκατομμυρίων απογόνων αυτών των προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και σε διάφορους καταυλισμούς σε γειτονικές αραβικές χώρες.

Στη Γάζα εργάζονται για την ανθρωπιστική οργάνωση περίπου 13.000 άτομα, έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής, των κέντρων πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας (το 45% περίπου του συνολικού πληθυσμού του θύλακα) έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία, τις κλινικές και τις υπόλοιπες δομές της UNRWA, ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στο θύλακα εξαρτάται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, φαγητό και φάρμακα.

Σε αυτούς τους τέσσερις σχεδόν μήνες του πολέμου, περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και των βομβαρδισμών, καθιστώντας τον την πιο θανατηφόρα σύγκρουση που έχει υπάρξει ποτέ για υπαλλήλους του ΟΗΕ.

Οι ισραηλινές κατηγορίες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ κατέθεσαν φάκελο με στοιχεία όπως ισχυρίζονται ότι 10 στελέχη της UNRWA έλαβαν ενεργά μέρος στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ άλλα δύο κλήθηκαν να συνδράμουν στις επιδρομές.

Επίσης, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η υπηρεσία έχει προσλάβει για τις ανάγκες της 190 αντάρτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ισραηλινές αρχές επιδιώκουν τη διάλυση της υπηρεσίας υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της πλέον είναι παρωχημένη, ενώ ενισχύει το αντισημιτικό αίσθημα του προσωπικού της.

«Η UNRWA έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς» δήλωσε πρόσφατα ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπεντζαμίν Νετανιάχου, που πρόσθεσε ότι «στα σχολεία του οργανισμού διδάσκουν τα δόγματα της εξόντωσης του Ισραήλ, εξυμνώντας την τρομοκρατία».

Η απάντηση της  UNRWA

Η ανθρωπιστική υπηρεσία απορρίπτει κάθετα όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες και γνωστοποίησε ότι θα ελέγξει άμεσα τα στελέχη της που κατηγορούνται για εμπλοκή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα αν περικοπεί η χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία δεν θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της πέρα από τα τέλη Φεβρουαρίου με τα κονδύλια που διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Φώτο Αρχείου – Ο διευθυντής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της υπηρεσίας στη Βηρυτό (AP Photo/Bilal Hussein)

«Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε μια αναστολή της χρηματοδότησης σαν αντίδραση σε κατηγορίες ενάντια σε μια μικρή ομάδα στελεχών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η UNRWA ενήργησε άμεσα τερματίζοντας τις συμβάσεις τους και ζητώντας μια διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα», τόνισε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρίνι.

Πηγή: Reuters