Τσέφεριν: «Ακρογωνιαίος λίθος το ευρωπαϊκό μοντέλο»
Ο πρόεδρος της UEFA, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, θίγοντας τα θέματα της επικαιρότητας και μιλώντας για τις μελλοντικές…
Ο πρόεδρος της UEFA, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, θίγοντας τα θέματα της επικαιρότητας και μιλώντας για τις μελλοντικές εξελίξεις στο άθλημα.
Η εκκίνηση έγινε, αναπόφευκτα, από την πρόσφατη ρήξη με τον επικεφαλής ποδοσφαίρου στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, ο οποίος παραιτήθηκε διαφωνώντας με τις αλλαγές στο καταστατικό.
«Δεν του αξίζει το σχόλιό μου. Όσοι τον γνωρίζουν, κι εμένα φυσικά, θα καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Το Κογκρέσο, και όχι ένα άτομο, έχει την εξουσία να καθορίσει την καταλληλότητα οποιασδήποτε αλλαγής. Εμπιστευόμαστε τη συλλογική και δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα μας καθοδηγήσει αποτελεσματικά στο μέλλον», είπε ο Τσέφεριν.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν αποκάλυψε αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την υπόθεση του ρατσισμού, μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ούντινε. «Οι ρατσιστές δεν είναι οπαδοί, είναι ηλίθιοι που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για την ιδεολογία τους και δεν ανησυχούν μήπως βλάψουν τους συλλόγους. Θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα», υπογράμμισε.
Επιστρέφοντας στην προεδρία του, ο Τσέφεριν δήλωσε «κουρασμένος: Covid-19, δύο πόλεμοι, η Super League, τα οικονομικά προβλήματα των συλλόγων… Ζούμε σε τρελούς καιρούς. Ελπίζω σε 2-3 χρόνια ειρήνης και ηρεμίας, ενότητας μεταξύ συλλόγων, Εθνικών ομάδων, Ομοσπονδιών, UEFA και FIFA. Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, με ίσα δικαιώματα για κάθε σύλλογο. Συναντήσαμε μερικούς συλλόγους της Premier League: θέλουν να υιοθετήσουν το νέο οικονομικό μοντέλο δίκαιου παιχνιδιού, το οποίο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ την επόμενη σεζόν».
Όσο για τη Super League, ο Τσέφεριν δεν φοβάται ότι άλλοι σύλλογοι θα ακολουθήσουν την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Όχι, η σταθερότητα των συλλόγων είναι εγγυημένη από τις διοργανώσεις της UEFA. Το 100% των γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών συλλόγων, το 90% των ισπανικών, στην πραγματικότητα όλοι εκτός από δύο (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα) και το 80% των ιταλικών έχουν μιλήσει δημόσια κατά της Super League. Είναι δύσκολο να διοργανώσεις ένα τουρνουά χωρίς όλους αυτούς τους συλλόγους».
Από αυτή την άποψη, μιλώντας για τη σχέση με τις ιταλικές ομάδες, ο Τσέφεριν υπογράμμισε ότι «μόνο δύο σύλλογοι στη Serie A δεν μας υποστήριξαν, και η Γιουβέντους δεν είναι μεταξύ αυτών», ενώ αναφορικά με το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 32 ομάδων, ο Τσέφεριν δεν έχει τρελαθεί κιόλας με την ιδέα.
«Σίγουρα δεν είναι ιδανικό, αλλά οι σύλλογοι το ήθελαν. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν δεν είναι ιδανικό να παίζεις στον τελικό του Champions League και την επόμενη εβδομάδα να ξεκινάς σε μια διοργάνωση ενός μήνα σε άλλη ήπειρο».
Από τη συνέντευξη δεν έλειψε η αναφορά στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας των συλλόγων. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι οι πολυϊδιοκτησίες δεν υπάρχουν ή ότι οι νέες επενδύσεις δεν είναι καλές. Αλλά είναι πολύπλοκο να ρυθμιστεί, ειδικά με funds των οποίων οι επενδυτές είναι άγνωστοι, καθώς μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες από αυτούς. Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιλαμβάνεται το κοινό το ποδόσφαιρο και μόνο η αξιοπιστία αυξάνει την αξία του. Χρειαζόμαστε αυστηρές οδηγίες», είπε ο Τσέφεριν.
Και συμπλήρωσε: «Μια “μικρή” ομάδα, όπως η Σασουόλο, μπορεί να νικήσει την Ίντερ, αλλά αν έχει την ίδια ιδιοκτησία μπορεί να προκύψουν αμφιβολίες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και την έχουμε: η Ρεάλ Μαδρίτης κατάκτησε το Champions League αν και ήταν σε σύγκρουση μαζί μας. Αυτό είναι που δίνει αξιοπιστία σε έναν θεσμό».//Α.
Πηγή: ertsports.gr