ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΕύκολα κατεβαίνει το “τσάμπα ούλα”. Τα υπόλοιπα πανό;

Εύκολα κατεβαίνει το “τσάμπα ούλα”. Τα υπόλοιπα πανό;

Εύκολα κατεβαίνει το “τσάμπα ούλα”. Τα υπόλοιπα πανό;

Ένας ακράτητος, αχαλίνωτος πολιτισμός μας έπιασε όλους με το πανό που ανέβηκε για κάποιες ώρες μπροστά από την γλυπτοθήκη Καπράλου στο Αγρίνιο- και το οποίο κατέβηκε τάχιστα.

Το περιεχόμενό του δεν ήταν για να το βλέπεις σε κοινή θέα στην πόλη, δεν ανέβαζε “επίπεδο” αυτό είναι σίγουρο. Και τα διάφορα σταντ που υπάρχουν με το συγκεκριμένο.. event μια παραπάνω προσοχή θα έπρεπε να την έχουν δείξει, όσο να’ ναι.

Δεν μπορεί σε κοινόχρηστους χώρους να βλέπουμε ποια εταιρία έδωσε τα περισσότερα κιλά… λουκάνικο, έτσι δεν είναι;

Αν ξεπεράσουμε το “τσάμπα ούλα” ως ντοπιολαλιά(σ.σ. άλλη γελοία λέξη κι αυτή) ή το ότι πρόκειται για ένα γεγονός λαϊκό και… αυτο-οργανωμένο, θα πρέπει να πάμε στη ουσία που λέει ότι η αισθητική μιας ομάδας ανθρώπων δεν πρέπει να καπελώνει την αισθητική του συνόλου στον δημόσιο χώρο με τον ξεπερασμένο τριτοκοσμικό τρόπο του πανό.

Πολύ, δε, περισσότερο στα κάγκελα ενός πολιτιστικού χώρου που ανήκει σε όλους.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως, μια στιγμή…

Γιατί το “ούλα τσάμπα” και το λουκάνικο θίγει τα αισθητήριά μας και πιέζουμε να κατέβει το πανό άμεσα και δεν γίνεται το ίδιο με τις ανακοινώσεις κάποιων χώρων ή/και κομμάτων που χρόνια οικειοποιούνται δημόσια σημεία της πόλης για να μας ενημερώνουν για τις εντελώς δικές τους απόψεις για τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό ή ότι άλλο γουστάρουν;

Ποιος λέει ότι θέλουμε να δούμε σε πανό, σε αυτοκόλλητο ή σε σπρέι τις απόψεις διαφόρων και μάλιστα ακριβώς εκεί που τόσο πολύ μας προσέβαλε το “ούλα τσάμπα”;

Ποιος τους λέει ότι μας νοιάζει τι ομάδα είναι, ποιον θέλουν να πλακώσουν ή τι γνώμη έχουν για τους Αμερικάνους χωρίς ποτέ να παίρνουν άδεια από την ίδια την πόλη; Κανείς.

Το μόνο θετικό είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει και ζητάει τα αυτονόητα. Να κρατάνε άπαντες τα πανό τους, τις εκδηλώσεις και τις απόψεις τους για πάρτη τους, ιδίως μακριά από τον δημόσιο και δημοτικό χώρο, τους τοίχους, τις μάντρες και τις πλατείες του.

Όλοι όμως, όλα τα πανηγύρια, όχι μόνο το “ούλα τσάμπα”.

Γ.Σ.

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Έρευνα για την επίδραση της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ