ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΤροπολογία προς λάθος κατεύθυνση

Τροπολογία προς λάθος κατεύθυνση

Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπ. Κοτοπούλης: «Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά»

 

Τροπολογία προς λάθος κατεύθυνση

 

Κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία, η οποία επιχειρεί την ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Άστοχη η τροπολογία, καθώς δεν επιλύει το πρόβλημα που έχει προκύψει στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο. Συνεχίζει να κινδυνεύει το 50% των επιλέξιμων βοσκοτόπων της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή για την ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, μέσω της οποίας ζητείται η διόρθωση της αντικειμενικά κατάφορης αδικίας  που υφίσταται στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και της Αιτωλοακαρνανία, λόγω του μη χαρακτηρισμού εκτάσεων ως επιλέξιμων, κάτι που προκύπτει από την σύνταξη των νέων δασικών χαρτών και οδηγεί τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους. Η ομάδα των βουλευτών επιδιώκει μέσω της τροπολογίας αυτής την ορθολογική κατανομή με πιθανή την μεσοσταθμική μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων από νομούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια στην φάση της ολοκλήρωσης της ισότιμης αναδιανομής των βοσκοτόπων, έως και το τέλος του έτους, του Δεκεμβρίου. Βέβαια, η παρέμβαση – διευκρίνιση των βουλευτών είναι εντελώς άστοχη και δεν επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους αγρότες.

Όταν αποκαλύφθηκε τι ακριβώς συμβαίνει, περίπου τον περασμένο Ιούλιο, κτηνοτρόφοι και αγρότες έτρεχαν πανικόβλητοι να δηλώσουν στον ΟΣΔΕ τα στρέμματα που καλλιεργούν ή χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπους, καθώς διαπίστωναν ότι η καταγραφή του δορυφόρου είναι πολύ αυστηρή και «κοκκινίζει» χιλιάδες στρέμματα βγάζοντάς τα εκτός συστήματος. Η τηλεπισκόπηση, η καταγραφή δηλαδή των αγροτικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων μέσω δορυφόρου, έχει ως σκοπό της να καταγράψει τις εκτάσεις που πραγματικά χρησιμοποιούνται. Η «αυστηρότητα» όμως που αγγίζει τα όρια της καρατόμησης με την οποία χαρακτηρίζει τις διάφορες εκτάσεις ο δορυφόρος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις θα είναι πλέον «εκτατικές», θα εξαρτώνται δηλαδή από τα δηλωμένα στρέμματα, δημιουργούσε άλλου είδους συνειρμούς σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται αισθητά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προσταγές της νέας ΚΑΠ, όλες οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται είτε για καλλιέργεια είτε για βόσκηση, έχουν λάβει έναν ειδικό κωδικό και υπόκεινται σε έλεγχο μέσω δορυφόρου, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ενίσχυση που δικαιούται ο καθένας. Η «ευαισθησία»-καρατόμηση όμως του συστήματος επισκόπησης του δορυφόρου είναι τέτοια που αφαιρεί, παρουσιάζοντας με κόκκινο χρώμα, σημεία των εκτάσεων, τα οποία το λογισμικό του δορυφόρου θεωρεί ότι δεν είναι προς  αγροκτηνοτροφική χρήση. Έτσι, δεν είναι απίθανο αγρότες να δούνε τα χωράφια τους να εμφανίζονται στον ΟΣΔΕ ακόμη και στο ένα τρίτο ή και στη μισή τους έκταση, αφού ο δορυφόρος «αποφάσισε» ότι οι εκτάσεις αυτές δεν είναι επιλέξιμες για να λάβουν ενίσχυση.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο λάθος υπολογισμός οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο χωράφι βρίσκονται λιγοστά  δέντρα, καλαμιές, θάμνοι που μπερδεύουν το δορυφορικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποχαρακτηρίζει την έκταση.

Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο με τις βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Σύλλογος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο πρόεδρός της, Σπύρος Κοτοπούλης, καταγράφονται μειωμένες κατά το μισό!  Ένα ποσοστό 50% των εκτάσεων του νομού που παλιότερα δηλώνονταν ως βοσκοτόπια, με το νέο σύστημα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα, αφού ο δορυφόρος τα βγάζει εκτός. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο θέμα του δορυφορικού συστήματος, αφού το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια το οποίο είναι γνωστό από το 2012, αλλάζει τα κριτήρια χαρακτηρισμού καθιστώντας τα αυστηρότερα, δίχως όμως να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα. Έτσι, πλαγιές, θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις, η πλειοψηφία δηλαδή των ελληνικών βοσκοτόπων, βγαίνουν εκτός συστήματος αφαιρώντας αντίστοιχα τις επιδοτήσεις κατά το ήμισυ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το στενό χρονικό περιθώριο που υπήρχε έως το τέλος του Ιουλίου για να οριστικοποιήσουν τους κωδικούς των εκτάσεών τους και να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, αγρότες και κτηνοτρόφοι έτρεχαν να κάνουν «ανταλλαγή» των εκτάσεών τους με άλλες, οι οποίες είναι επιλέξιμες από το σύστημα. Συνεπώς, ήταν πολλοί αυτοί που ξενοίκιαζαν χωράφια και έψαχναν να βρουν άλλα που δεν τα εμφανίζει ως κόκκινα-μη επιλέξιμα ο δορυφόρος, ενώ κάποιοι άλλοι υποχρεώνονταν να διαγράψουν από το σύστημα τα δικά τους χωράφια και να ενοικιάσουν άλλα, ώστε να μην χάσουν την επιδότηση.

Όλα αυτά βέβαια δημιουργούσαν έντονη καχυποψία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, αφού ως γνωστόν με τη νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις είναι πλέον «εκτατικές», υπολογίζονται δηλαδή με βάση το στρέμμα. Εύλογα λοιπόν πιστεύουν πολλοί ότι κάθε άλλο παρά λάθος του συστήματος είναι το γεγονός ότι τα στρέμματά τους εμφανίζονται μειωμένα στο σύστημα. Είτε παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και αφαιρώντας από τους χάρτες πλαγιές και δασικές εκτάσεις, είτε αφαιρώντας τετραγωνικά μέτρα, ακόμη και ολόκληρα στρέμματα γύρω από καλαμιές και θάμνους, γεγονός είναι ότι τα στρέμματα όλο και μειώνονται και φυσικά μαζί τους ακολουθούν και οι επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης δηλώνει για την παρέμβαση των βουλευτών: «Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Από το 2012 το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. θεωρεί ότι οι βοσκότοποι είναι επίπεδοι, με ανύπαρκτη βλάστηση, έτσι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ το αποδέχτηκε το σχέδιο αυτό. Το πρόβλημα δεν υφίσταται όμως στην διανομή, αλλά στην ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Ζητάμε να μην ισχύσει και να το απορρίψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης οι «εκτατικές» ενισχύσεις είναι πετσοκομμένες, μάλιστα πριν ένα μήνα πήραν τα 19 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την βιολογική κτηνοτροφία και τα «έριξαν» στις «εκτατικές» αποζημιώσεις. Όλα γίνονται προς όφελος των μεγαλοαγροτών».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr