ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤρομάζει η εστίαση – Οι κανόνες του restart απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Τρομάζει η εστίαση – Οι κανόνες του restart απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Τρομάζει η εστίαση – Οι κανόνες του restart απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Γιώργος Λάμπρης : «Εάν δεν βοηθήσει και τώρα το κράτος τους επιχειρηματίες, η επόμενη μέρα δεν θα είναι απλά δύσκολη, θα είναι καταστροφική»

Δεν θα ήταν υπερβολή να πεις κανείς ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αναψυχής και εστίασης έχουν υποδεχθεί με τρόμο τον υγειονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης και τους νέους κανόνες που θα συνοδεύσουν το restart της αγοράς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ιδίως στον κλάδο της εστίασης, όπου τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου επικρατεί μεγάλη απογοήτευση, καθώς στο νέο καθεστώς προβλέπεται η λειτουργία μόνο του εξωτερικού χώρου, αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και πλαφόν πελατών σε κάθε τραπέζι, γεγονός που σημαίνει πως θα χρησιμοποιείται στην ουσία ένα μέρος –λιγότερο από το μισό- του καταστήματος.

Μάλιστα κάτι που συζητιέται και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πανελλαδικά στις τάξεις του κλάδου είναι να μην ανοίξουν οι επιχειρήσεις ούτε μετά την 1η Ιουνίου, ως μέσο αντίδρασης στους νέους κανόνες, αλλά και ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση.

Την ανησυχία του κλάδου για την επόμενη μέρα μετέφερε μιλώντας στο ΔΥΤΙΚΑ FM ο Γιώργος Λάμπρης από το «Πιθάρι» εκτιμώντας ότι «εάν δεν βοηθήσει και τώρα το κράτος τους επιχειρηματίες η επόμενη μέρα δεν θα είναι απλά δύσκολη, θα είναι καταστροφική».

Αναφορικά με τους νέους κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων ο Γ. Λάμπρης εκτίμησε ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν ειδικά για το χώρο της εστίασης είναι υπερβολικά αυστηρά». «Θεωρώ ότι στις αρχές Μαΐου, όπως ανοίγουν κάποια καταστήματα, έτσι έπρεπε να αρχίσει και η εστίαση, κάποιοι εξωτερικοί χώροι τουλάχιστον ή κάποιοι χώροι που έχουν κάποιες δυνατότητες σε τετραγωνικά, γιατί σίγουρα ο παράγοντας υγεία είναι ο πιο σημαντικός από όλους, αλλά μετά είναι και το επόμενο βήμα, η κανονικότητα και το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όλοι τις οικογένειές μας και θα υπάρξει μία κανονικότητα στη ζωή μας» ανέφερε ακόμη ο Γ. Λάμπρης και πρόσθεσε «ο μήνας Μάιος έπρεπε να υπάρξει ο μήνας που ουσιαστικά θα προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στους χώρους εστίασης και έτσι από τον Ιούνιο θα μπορούσε να αρχίσει η καθημερινότητα και η κανονικότητα πληρώντας όλα αυτά τα μέτρα».

Για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τίθεται εν αμφιβόλω από τους νέους κανόνες λειτουργίας ο Γ. Λάμπρης υπογράμμισε την ανάγκη κρατική ενίσχυσης. «Εάν δεν βοηθήσει και τώρα το κράτος τους επιχειρηματίες, η επόμενη μέρα δεν θα είναι απλά δύσκολη,  θα είναι καταστροφική. Όταν εμείς σαν επιχείρηση, σαν «Πιθάρι» έχουμε ανθρώπους, που είναι συνεργάτες μας και δουλεύουμε μαζί 25 χρόνια ή 20 χρόνια στο μαγαζί, τι να τους πω με το που αρχίζουμε τον Ιούνιο; Θα έχουμε 50% λιγότερα τραπέζια και κάποιοι δεν θα μπορούν να έρχονται για δουλειά μετά από 25 χρόνια; Εάν δεν υπάρξει κάποια βοήθεια από το κράτος, σημαντική βοήθεια και όχι μόνο με δάνεια, αλλά με κάποια βοηθήματα προς το προσωπικό, κάποια βοηθήματα από κρατική ενίσχυση, τότε ο κλάδος θα έχει μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε ο Γ. Λάμπρης και πρόσθεσε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα απαιτήσει ρευστότητα γιατί «η αγορά λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα από όλα αυτά, με το που αρχίσουμε, ποιος προμηθευτής θα σου προσφέρει με πίστωση; Κανένας. Θα σου πει «με πληρώνεις μετρητά, σου φέρνω τα πράγματα στο χώρο σου». Ποιος θα έχει μετά από δύο ή τρεις μήνες με κλειστά τα μαγαζιά, χρήματα και ένα τέτοιο μπάτζετ, όταν ξέρουμε πόσο έχει «χτυπηθεί» η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια».

Μάλιστα ο Γ. Λάμπρης εξήγησε ότι είναι παράλογο να βάζει το κράτος ρήτρα μη απολύσεων και από την άλλη να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τα μισά τραπεζοκαθίσματα. Οι επιχειρηματίες του κλάδου, όπως και ο Γ. Λάμπρης, διαπιστώνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν 24% ΦΠΑ, 29% φορολογία από το πρώτο ευρώ και η ασφάλεια του εργαζόμενου είναι 42% και αυτονόητα ζητούν η χρηματοδότηση της επιχείρησης να γίνει μέσω μεγάλων φορολογικών μειώσεων.

«Εάν δεν υπάρξουν κάποιες μεγάλες αλλαγές στο κομμάτι του ΦΠΑ, στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών και δεν υπάρχει κρατική βοήθεια, δεν υπάρχει αύριο είναι τόσο απλό. Όσο και να θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα να φαίνονται ωραία, δεν είναι ωραία» υπογράμμισε ο Γ. Λάμπρης.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

«Μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr