ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΤην Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες – Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για «άνοιγμα» των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Την Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες – Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για «άνοιγμα» των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Την Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες – Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για «άνοιγμα» των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της χώρας (κυρίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας) πραγματοποίησαν σύσκεψη στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, αποφάσισαν οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής που θα συμμετέχουν στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως έκανε γνωστός ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από 15 μέλη, εκ των οποίων έξι θα είναι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι τον Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Πάντως  μέχρι αργά το μεσημέρι στην Αιτωλοακαρνανία  παρά τον καθορισμό συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες σχεδίαζαν  να αναχωρήσουν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (10.2.23)  με τα τρακτέρ τους από το Αγρίνιο προκειμένου να  προσεγγίσουν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με στόχο να συμπαραταχθούν εκεί  με συναδέλφους τους από Μεσολόγγι και Ναύπακτο αλλά και την Αχαΐα.  Στόχος είναι να «ανοίξουν» τα διόδια της  γέφυρας χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων.

Ακούστε τι είχε αναφέρει προσφάτως στο «Δυτικά FM 92,8» και τη Δήμητρα Λαοπόδη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης για τη συμβολική ενέργεια στα διόδια της Γέφυρας (oι πληροφορίες του sinidisi.gr αναφέρουν  ότι η σχετική απόφαση δεν τροποποιήθηκε):

Δηλώσεις αγροτών:

Πάντως, οι αγρότες σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει ειλικρινής διάλογος για τα αιτήματά τους, τονίζοντας όμως ότι περιμένουν λύσεις για αυτά όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το protothema.gr.

«Έχουμε δώσει τα αιτήματα μας στα οποία η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να δώσει λύσεις. Η κινητοποίηση παραμένει, τα μπλόκα παραμένουν, αύριο θα βγάλουμε και νέα μπλόκα σε όλη την χώρα όπως έχουμε συμφωνήσει και θα συζητήσουμε πώς θα κλιμακώσουμε μέχρι τη συνάντηση. Θέλουμε να υπάρξουν λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε. Αυτό σημαίνει και μείωση του κόστους παραγωγής για να έχουμε ένα μεροκάματο να επιβιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

 

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων αλλά και το στήσιμο νέων μπλόκων πριν από τη συνάντηση με των πρωθυπουργό. Επίσης, θα επιλέγουν τα μέλη της επιτροπής που την προσεχή Τρίτη θα καθίσουν στο τραπέζι του Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου, Κώστας Χατζηπαραδείσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο τα οποία και πρέπει να λυθούν άμεσα. Όπως δήλωσε, «υπάρχει μια βασική δομή τριών τεσσάρων αιτημάτων όπως είναι το κόστος παραγωγής και της ενέργειας και όλα τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει που είναι η βάση να μπορέσουν να συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων μας, αυτό είναι αυτονόητο».

Τα αιτήματα των αγροτών

Χθες το απόγευμα, οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρουν τα αιτήματά τους. Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μπει πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρατική επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να υπάρξει επαναδιαπραγματευσή της, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ακόμη ζητούν, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, να υπάρξουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπήρξε και παράρτημα σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία.

 

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ