ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΤρεις μήνες παράταση για πρώτη κατοικία – Τι θα ανακοινωθεί για τα δάνεια

Τρεις μήνες παράταση για πρώτη κατοικία – Τι θα ανακοινωθεί για τα δάνεια

Τρεις μήνες παράταση για πρώτη κατοικία – Τι θα ανακοινωθεί για τα δάνεια

Στο επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης – μετά την επιτυχή έως τώρα απόκρουση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού – την υπέρβαση της μεγάλης ύφεσης, που έχει προβλεφθεί για το 2020, αναμένεται να επικεντρώσει τη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης εκτιμούν βάσει των έως τώρα δεδομένων η προβλεπόμενη ύφεση είναι πολιτικά και οικονομικά διαχειρίσιμη και πως λόγω της έξωθεν καλής μαρτυρίας της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο μία σοβαρή ανάκαμψη από το 2021 και εντεύθεν αποτελεί μία άκρως ρεαλιστική προοπτική.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, εξάλλου, να αντικρούσει τις αιτιάσεις μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης περί δυσμενών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις περί… μνημονίων μετά την κρίση του κορονοϊού ανακοινώνοντας κατά πληροφορίες τους τίτλους ενός συνεκτικού σχεδίου πολυεπίπεδων παρεμβάσεων, ως δίχτυ ασφαλείας για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση καλείται να επεκτείνει και τον μήνα Μάιο τη στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, που αναμένεται να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς από τον Ιούνιο, όπως αυτούς στην εστίαση.

Επιπλέον και εν αναμονή της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαΐου, που αναμένεται να οριστικοποιήσει την ισχύ και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανακάμψης αναμένεται να εφοδιάσει την πραγματική οικονομία με ισχυρές δόσεις ρευστότητας καθ όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Πρόκειται για την πρώτη φάση του λεγόμενου recovery plan» επισημαίνει ανώτερος πρωτοβουλιών, που επίκεινται στο επίπεδο της Οικονομίας. Τις γενικές κατευθύνσεις του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να εξειδικεύσουν αργότερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Πράσινο φως για την προστασία της Α’ κατοικίας
Λευκός καπνός βγήκε νωρίς τα ξημερώματα ανάμεσα στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών σχετικά με την επέκταση της προστασίας της Α’ κατοικίας, το υφιστάμενο πλαίσιο της οποίας εκπνέει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μέσω αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων έγιναν σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδος.

Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα στη Βουλή την παράταση για ακόμη 3 μήνες του υφιστάμενου πλαισίου, κάτι, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα είτε μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε μέσω τροπολογίας σε κατατεθειμένο νομοσχέδιο. Επιπλέον, αναμένεται να αναφερθεί κατά πληροφορίες στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο σχήμα επιδότησης της δόσης του δανείου τουλάχιστον έως το τέλος του έτους για όλους όσοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σημαντική παράμετρος το γεγονός πως στην κυοφορούμενη ρύθμιση εντάσσονται και όλα τα δάνεια των κορονοϊόπληκτων, είτε είναι ενήμερα, είτε «κόκκινα» ακόμη και εάν έχουν καταγγελθεί. Πρόκειται σύμφωνα με το ρεπορτάζ για μία επί της αρχής συμφωνία, καθώς τα συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα κλιμακωτά εκτός απροόπτου ποσά για την επιδότηση, αλλά και η περίοδος ισχύος των εν λόγω ευεργετικών ρυθμίσεων μένει να διευκρινιστούν σε νέο γύρο διαβούλευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, πιθανότατα εντός του Μαΐου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο σχήμα να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου μαζί με τον Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος αναμένεται να ισχύσει από το 2021.

Πηγή: ethnos.gr

Σε διαφορετικά σημεία του… ορίζοντα Φαρμάκης και Κατσιφάρας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr