Τραγωδία στα Τέμπη: Συνυπογράφουν οι Αιτωλοακαρνάνες δικηγόροι την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή

Τραγωδία στα Τέμπη: Εξετάζουν παρέμβαση οι δικηγορικοί σύλλογοι. Συνυπογράφουν οι Αιτωλοακαρνάνες δικηγόροι την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος.

Τραγωδία στα Τέμπη: Συνυπογράφουν οι Αιτωλοακαρνάνες δικηγόροι την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή

Τραγωδία στα Τέμπη: Εξετάζουν παρέμβαση οι δικηγορικοί σύλλογοι. Συνυπογράφουν οι Αιτωλοακαρνάνες δικηγόροι την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τη δυνατότητα νομικής παρέμβασης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μελετά η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης που ελήφθη στο πλαίσιο της συνεδρίασής της την Κυριακή (05/03) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατόπιν ανάλυσης του ζητήματος οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρη Νικάκη και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστου Παϊσίου, αποφάσισαν να διερευνήσουν νομικά το δυστύχημα, είτε με την υποβολή μήνυσης, είτε με με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του φλέγοντος αυτού ζητήματος που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, οι Πρόεδροι των δικηγορικών Συλλόγων επεσήμαναν πως πρέπει να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το δυστύχημα πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων και στους διασωθέντες από το πολύνεκρο δυστύχημα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία και γι αυτό η ανάκριση θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Ολομέλειας οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι: «η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη» και στη λογική αυτή ανέλαβαν τη πρωτοβουλία που χειροκροτήθηκε από την ελληνική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος μίλησε για το θέμα στη «Σ» τονίζοντας:

Τραγωδία στα Τέμπη: Συνυπογράφουν οι Αιτωλοακαρνάνες δικηγόροι την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή
Ο Χρήστος Παΐσιος

«πέραν από την πλήρη και ταχεία διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος που εξετάζουμε, επιθυμούμε τη δίκαιη απόδοση των ευθυνών. Δεν θέλουμε συλλήβδην καταδίκες, αλλά δίκαιες καταδίκες. Δεν είμαστε υπέρ του να εκδικάζονται υποθέσεις περισσότερο στα ΜΜΕ και λιγότερο στις δικαστικές αίθουσες, θέλουμε την τυπική δικονομική τάξη, η οποία διασφαλίζει το Κράτος Δικαίου της χώρας μας και θα συμβάλουμε σ’ αυτό.

Αντιμετωπίζουμε τις ημέρες αυτές την υπόθεση Κατάρ – Καΐλή. Κοιτάξτε με πόση σοβαρότητα την αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κράτη μικρότερα μάλιστα από την Ελλάδα. Τη διαχειρίζονται εκτός από σοβαρότητα και με ιδιαίτερη εχεμύθεια. Συγκρίνεται συνεπώς με αυτό που συμβαίνει εδώ;

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σε τέτοιες περιπτώσεις ο νομικός κόσμος με διακριτική και νόμιμη παρέμβαση το στηλιτεύει και επιθυμεί δικονομικές εγγυήσεις και Κράτος Δικαίου και γι’ αυτό πρότεινε να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό ανακριτή, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τη διερεύνηση.

Επίσης θέλουμε να διερευνήσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων τη συγκρότηση της τελικής επιτροπής από μέλη της για να διερευνήσει από νομικής και ουσιαστικής σκοπιάς τυχόν παρέμβαση. Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση τη δικονομική τάξη και με πλήρη γνώση αντιμετωπίζουμε την υπόθεση αυτή, αλλά αν είναι δυνατόν να συνεπικουρήσουμε το έργο της ανάκρισης, της εισαγγελικής διερευνήσεως, και στο πλαίσιο της νομιμότητας, θα τα πράξουμε.

Υπάρχουν και Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων που «επλήγησαν» ιδιαίτερα από το δυστύχημα αυτό όπως λ.χ της Λάρισας, όπου στον τόπο του θα διενεργηθούν περισσότερες έρευνες, διαδικαστικές πράξεις, εκδικάσεις κλπ

Η επιτροπή θα διερευνήσει, αν μπορούμε να παραστούμε περεταίρω ακόμη και για την υποστήριξη κατηγορίας με τη σχετική παράσταση της πολιτικής αγωγής, που ορίζει ο νόμος.

Δεν εξισώνουμε τα πράγματα, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε για πρώτη φορά τόσο μεγάλη συμφορά, ας μην έχουμε περιστροφές. Αντιμετωπίσαμε το Μάτι, τις πλημμύρες της Μάνδρας και άλλα πολύνεκρα γεγονότα. Δεν έχει σημασία, αν τότε δεν παρεκβήκαμε, άλλες διοικήσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση κρίναμε ότι πρέπει να συμβάλουμε στα νόμιμα πλαίσια.

Κύριο στοιχείο που απασχολεί και αφορά απόλυτα εμάς του δικηγόρους είναι ότι όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην τραγωδία αυτή στα Τέμπη, εμφανίζομαι στα κανάλια πρόσωπα που τείνουν να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο προς ίδιων όφελος και προβολή.

Ομοθυμαδόν καταδικάζουμε τυχόν τέτοιες ενέργειες που βέβαια αντίκεινται σαφέστατα στον κώδικα περί δικηγόρων και στη δεοντολογία μας και βέβαια πλήττει την ήδη πληγείσα αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος μέσα από τέτοιες τακτικές.

Δεν θα παραλείψω να τονίσω, όπως πάντα, πως πάντοτε ο δικηγόρος είναι εγγυητής της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Όποιος συνεπώς προβεί σε κάτι ανάλογο θα έχει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα πειθαρχικά όργανα, όπως λέει ο νόμος, του συλλόγου που ανήκει».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Οι δικαστές καταγγέλλουν πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών