Τους άνοιξε την όρεξη η Γαλλία να γίνουν ξανά το… «αναγκαίο κακό»

Οι αναγωγές βέβαια δεν μπορούν να γίνουν με μια χώρα που έχει άλλο πολίτευμα και άλλο εκλογικό σύστημα

politikoi

Η ευκολία με την οποία στην Ελλάδα κάνουμε αναγωγές από διάφορα που συμβαίνουν σε άλλες γωνιές του πλανήτη είναι εκπληκτική. Και αυτές οι αναγωγές γίνονται μόνο όταν είναι προς το συμφέρον μας βεβαίως - βεβαίως. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…

Η Γαλλία δείχνει το δρόμο, είπαν εδώ στην Ελλάδα ο Τσίπρας και αρκετοί ακόμη που ονειρεύονται τον εαυτό τους ως ηγέτη μιας ενωμένης κεντροαριστεράς. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι στη Γαλλία οι πολίτες ψήφισαν για να… φρενάρουν τη Λεπέν, όχι επειδή… γοητεύτηκαν από τις ιδέες του Μελανσόν και των συμμάχων του.

Οι αναγωγές βέβαια δεν μπορούν να γίνουν με μια χώρα που έχει άλλο πολίτευμα και άλλο εκλογικό σύστημα. Εδώ ποιοι υποψήφιοι θα αποσύρονταν, όπως αποσύρθηκαν στη Γαλλία για να επικρατήσουν οι αντίπαλοι της Λεπέν;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το γεγονός ότι δεν είναι ενωμένοι. Το πρόβλημα τους, που φάνηκε και στις ευρωεκλογές είναι πως ακόμη κι όταν η ΝΔ του Μητσοτάκη χάνει ψήφους, χάνουν και αυτοί… Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους.

Ο Μελανσόν και λοιποί αριστεροί στη Γαλλία έγιναν το «αναγκαίο κακό» μπροστά στο… «τέρας» της Λεπέν. Περίπου κάτι σαν το Τσίπρα το 2015, όταν κάποιοι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δεν θέλουν να τους παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν… Για να μπει φρένο σε αυτό τότε, έγινε ο Τσίπρας Πρωθυπουργός.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ίσως όχι όλοι, αλλά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αντιληφθεί ότι είναι αδιέξοδο το «ψηφίζω τον ένα για να φύγει ο άλλος». Αν αυτή η λογική σήμερα είχε κάποιο πέρασμα στην κοινωνία, τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είχαν εισπράξει έστω κάποια «ψίχουλα» από τη φθορά της ΝΔ.

Εφημερίδα «Συνείδηση»