ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΤουρισμός: Με μόλις δύο πτήσεις το restart στο Άκτιο

Τουρισμός: Με μόλις δύο πτήσεις το restart στο Άκτιο

Τουρισμός: Με μόλις δύο πτήσεις το restart στο Άκτιο

Δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό Ιούλιο, με τις 17 πτήσεις κατά μέσο όρο, η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων

Με το 1/5 των πτήσεων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και με τρίμηνη καθυστέρηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ξεκινά επίσημα σήμερα, 1 Ιουλίου, η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Η πρεμιέρα του τουρισμού, ωστόσο, συνδυάζεται με τον προβληματισμό για την πληρότητα των πτήσεων, τα πολλά κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και τη λειτουργικότητα όσον αφορά τις νέες διαδικασίες εισόδου με το barcode που θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους οι ταξιδιώτες και το smart testing επιβατών για Covid-19 με τη χρήση αλγορίθμου.

Σύμφωνα με τα μέχρι χθες διαθέσιμα στοιχεία για σήμερα είναι προγραμματισμένες να φθάσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας συνολικά λιγότερες από 150 πτήσεις από το εξωτερικό.

Στο αεροδρόμιο του Ακτίου, που «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού από το εξωτερικό για τη βορειοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά αύριο αναμένονται μόλις δύο πτήσεις από την Ολλανδία και την Τσεχία, ενώ οι περισσότερες πτήσεις αύριο, περί τις 40, πρόκειται να προσγειωθούν στο Ηράκλειο Κρήτης.Είναι αξιοσημείωτο πάντως σε σχέση με τα ειωθότα των προηγούμενων ετών στο αεροδρόμιο του Ακτίου τα προηγούμενα χρόνια τον Ιούλιο προσγειώνονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 17 πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ φέτος η εκκίνηση δίνεται με δύο μόνο πτήσεις.

Σε αυτές τις 14 χώρες ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ -Εκτός λίστας ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία

Πολίτες από 14 τρίτες χώρες θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ από σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου, αλλά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία έχουν μείνει εκτός λίστας. Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο και τη Νότια Κορέα. Η ΕΕ πρότεινε να προσθέσει την Κίνα όταν η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβαία συμφωνία για τους ταξιδιώτες της ΕΕ. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Αλγερία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Η λίστα θα οριστικοποιηθεί έως το μεσημέρι σήμερα. Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της ΕΕ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τα κράτη της ΕΕ στη ζώνη Σένγκεν με τα 26 μέλη επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ, αλλά οι Αρχές κάθε χώρας έχουν θέσει εκ νέου περιορισμούς σε αυτήν την κρίση του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπραγματεύεται επί του παρόντος προσωρινές «αερογέφυρες» με πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε ο κορωνοϊός να μην εμποδίζει εντελώς τις καλοκαιρινές διακοπές –στην εποχή μάλιστα με την μεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη για τον τουρισμό, στον οποίο απασχολούνται εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα

Τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη πρόκειται να επισκεφθεί ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος  Κόνσολας, την Πέμπτη  2 Ιουλίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην έδρα της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου σε συνάρτηση με  την  τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας, αλλά και οι τουριστικές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr