ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤουλάχιστον 8.000 μαθητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι χωρίς γεύμα

Τουλάχιστον 8.000 μαθητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι χωρίς γεύμα

Τουλάχιστον 8.000 μαθητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι χωρίς γεύμα
  • Σε αναβρασμό η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω της διακοπής των σχολικών γευμάτων

·        Φόβοι για την τήρηση του ολοήμερου προγράμματος

·        «Πυρά» στο Υπουργείο από τις σχολικές κοινότητες της περιοχής

·        Τι δηλώνουν οι Πρόεδροι των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου και Μεσολογγίου

Αναστάτωση προκλήθηκε πανελλαδικά από την είδηση πως η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα, κατά την οποία οι μαθητές λάμβαναν το σχολικό τους γεύμα! Συνολικά σε 1.266 σχολεία ανά την Ελλάδα διαθέτονταν συνολικά 185.000 γεύματα για τους μαθητές τους, που πλέον σταμάτησαν να σιτίζονται και αυτό οφείλεται σε ολιγωρίες στην υπογραφή νέας σύμβασης έργου!

Στην Αιτωλοακαρνανία, μόνο στην περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου και Θέρμου Ηλία Παπαχρήστο σταμάτησαν να σιτίζονται  σχεδόν 7.000 μαθητές (6.900 συγκεκριμένα), ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου Δημήτρης Ευθυμίου σταμάτησαν να σιτίζονται τουλάχιστον 1.000 παιδιά.

«Δυστυχώς οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ενημερώθηκαν στην Παρασκευή με την παραλαβή των σχολικών γευμάτων ότι την Δευτέρα δεν θα σιτιστούν οι μαθητές τους τη Δευτέρα. Η επίσημη δικαιολογία είναι δεν έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση, είναι θέμα κακού προγραμματισμού και γραφειοκρατίας και δεν είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα. Μας έχουν πει για δύο εβδομάδες καθυστέρηση, αλλά δεν είναι βέβαιο. Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας μας απογοητεύει. Ήταν βασικό αίτημα μικρών και μεγάλων σχολείων της περιοχής να ενταχθούν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και τώρα υπάρχει η εξέλιξη αυτή, η οποία είναι ανασταλτικός παράγοντας. Τα παιδιά πρέπει να είναι νηστικά μέχρι στις 16:00 στα ολοήμερα, είτε πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές με το πακέτο από το σπίτι, ενώ δεν αποκλείεται να ανακύψει το ζήτημα γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο. Όλα αυτά με ό,τι συνεπάγονται, το Υπουργείο τα αντιμετώπισε με μια ανακοίνωση. Θα το θέσουμε επίσημα το ζήτημα ως Ομοσπονδία, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και να ενημερώσουμε τους γονείς. Η σίτιση διευκόλυνε στην τήρηση του ολοήμερου προγράμματος και φυσικά πολλές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν πολλές δυνατότητες. Αποτελεί βασικό πρόβλημα για τα σχολεία η έλλειψη των σχολικών γευμάτων» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος.

Ο Δημήτρης Ευθυμίου από την περιοχή του Μεσολογγίου ανέφερε: «Μας εξέπληξε αρνητικά η εξέλιξη αυτή, όπως μας εκπλήσσει και η κα. Υπουργός αρνητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα θέματα της παιδείας. Χωρίς γεύμα τόσα παιδιά σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη μόνο αρνητικό μπορεί να είναι, καθώς φαίνεται πως δεν σκέπτονται στο Υπουργείο πως τόσες οικογένειες θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Στην περιοχή του Μεσολογγίου συνολικά σιτίζονται περισσότερα από 1.000 παιδιά. Συνεπώς ανακύπτει και σοβαρό θέμα στις οικογένειες και όχι μόνο στα παιδιά, γιατί σε πολλές οικογένειες οι γονείς δεν εργάζονται και το σχολικό γεύμα ήταν σπουδαίο για τα παιδιά τους και θετικότατο πρόγραμμα. Είναι αδιανόητο και τραγικό να υπάρχει η δικαιολογία πως ξέχασαν να ανανεώσουν την σύμβαση. Προσπαθούν να επανεκκινήσουν το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, αλλά επιφυλασσόμαστε…».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, του Υπ. Παιδείας εν μέσω των πολύ δύσκολων συνθηκών, που διαμορφώθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, ο ΟΠΕΚΑ παρέτεινε την ισχύ των περσινών συμβάσεων, ώστε, μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των σχολικών γευμάτων σε όλη την επικράτεια, ενώ προχώρησε έγκαιρα στη διενέργεια της νέας προκήρυξης ήδη από τις 4 Αυγούστου 2020.

«Παρότι τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση εκτέλεσης της σύμβασης έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 15.01.2021, λόγω ενστάσεων και άλλων προβλεπόμενων ένδικων μέσων από την πλευρά των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκλειστικά και μόνο για την εβδομάδα 01.03.2021- 05.03.21. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι, από την επόμενη εβδομάδα και μετά την αναμενόμενη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τα οριζόμενα στο νόμο 4412/2016 και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, θα υπογραφούν οι συμβάσεις σχολικών γευμάτων με τους παρόχους, ώστε ακολούθως να συνεχιστεί η εκτέλεσή τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:trikalaview.gr

Ισχυρός σεισμός 6 R κοντά στην Ελασσόνα, “ταρακούνησε” την Αιτωλοακαρνανία

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr