ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕκτός πολλά τοπικά καταστήματα – «Άνοιξε» η επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Εκτός πολλά τοπικά καταστήματα – «Άνοιξε» η επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Εκτός πολλά τοπικά καταστήματα – «Άνοιξε» η επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

«Άνοιξε» η επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά – Εκτός πολλά τοπικά καταστήματα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Μεγάλες προσδοκίες από το υπουργείο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για ηλιακό θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση όμως ακόμη δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος του προγράμματος στην αγορά.

Η αλήθεια είναι ότι για την επιδότηση του θερμοσίφωνα πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών είναι εκτός προγράμματος, καθώς δεν συμφέρει η αναμονή της αποπληρωμής, πράγμα που αφήνει το πρόγραμμα αποκλειστικά στα χέρια των αλυσίδων. Για το σκέλος των φωτοβολταϊκών υπάρχει αναμονή από τους ηλεκτρολόγους για τις κινήσεις των μηχανικών αλλά, ομοίως, ακόμη η αγορά δεν έχει δείξει την κινητικότητα που θα αναμενόταν. Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες, ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ– θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

O Λίνος Μπλέτσας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνο Μπλέτσα δεν είναι σαφής ακόμη η εικόνα από την αγορά και ο αριθμός των πολιτών που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκό στην στέγη τους. «Εμείς ως ΤΕΕ δεν έχουμε σχέση με το σκέλος των θερμοσιφώνων, όμως έχουμε με τα φωτοβολταϊκά. Από την πρόσφατη επαφή μου με την κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, έχω αποκομίσει την αίσθηση ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα οικιακά αλλά και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Μένει να το δούμε στην πράξη, βέβαια», εξηγεί ο κ. Μπλέτσας.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

-Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

-Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

-Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

-Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Μιλάμε για 120.000 περίπου οικιακούς καταναλωτές και στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής στοιχεία:

-τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

-ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας

-την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια,

-ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση. Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Τι περιμένει το υπουργείο

Στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 έως 29 Απριλίου, η Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε πρόσφατα έμμεσα και για τα προγράμματα αυτή σε σχέση με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ενεργειακή κρίση ως ένα «ξύπνημα». «Η ανάγκη για την Ευρώπη και για τα κράτη – μέλη να απεξαρτητοποιηθούν από τον άνθρακα, δεν είναι μια νέα ιδέα. Αποτελεί πλέον μια επείγουσα ανάγκη. Όλοι πλέον έχουν θέσει στόχους. Αυτό που άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι, πέραν της κλιματικής κρίσης, και η γεωπολιτική. Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την πράσινη μετάβαση. Η πράσινη ενέργεια είναι η οικονομικότερη που έχουμε στη διάθεσή μας. Η Ευρώπη ευτυχώς έχει πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη δυνατότητα διαχείρισής τους. Η πράσινη μετάβαση είναι η απάντηση για την γεωπολιτική κρίση, απομακρύνοντας έτσι ένα όπλο από μη προβλέψιμους ή εχθρικούς γείτονες. Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει αυτά τα τέσσερα χρόνια να υλοποιήσουμε μεγάλο μέρος σχετικών πολιτικών».

Όπως υποστήριξε η κ. Σδούκου τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται ήδη με τις ΑΠΕ να καταγράφουν διείσδυση 44% στην ακαθάριστη κατανάλωση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 25GW.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Το Αγρίνιο υποδέχθηκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς στον Άγιο Χριστόφορο (εικόνες)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ