ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτισμοςΤο Υπουργείο Πολιτισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμούν τη Ναύπακτο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμούν τη Ναύπακτο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμούν τη Ναύπακτο

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμούν τη Ναύπακτο και τη σημαντική ιστορία της εγκαινιάζοντας την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, τη θεματική Έκθεση «Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από τη Μεγαλωτάτη Βιτωρία των Χριστιανών». Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 (ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Δευτέρα 8:00 – 20:00 και Τρίτη 13:00 -20:00).

Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της Εκθέσεως βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό και πλαισιώνεται από σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και έργα τέχνης προερχόμενα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την ΕΦΑ Κερκύρας, την ΕΦΑ Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι.Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση. Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

Β. Γκίζας: «Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες στιγμές ανάδειξης της ιστορίας μας»

Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας σημειώνει: «Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από το κορυφαίο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε καθοριστικά την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο και απετέλεσε ταυτόχρονα σταθμό για τη ναυτική τακτική, τη ναυπηγική, τις τέχνες και τα γράμματα. Η Έκθεση με θέμα «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» με τις πλούσιες επιμέρους θεματικές της ενότητες αποτελεί, ίσως, το σημαντικότερο μέσο ανάδειξης των ποικίλων και πολύπλευρων πτυχών του μεγαλειώδους αυτού γεγονότος.

Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας ευχαριστώ από καρδιάς την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που θέτει την Έκθεση υπό την αιγίδα της. Ευχαριστώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία που έχουμε συνολικά, τη Διεύθυνση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τη διοργάνωση και επιμέλεια της Έκθεσης, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της».

Επίθεση με βιτριόλι: Η δράστις ζητά αλλαγή των κατηγοριών – Τα λόγια του Σάκη Κεχαγιόγλου για την Ιωάννα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ