ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο Ταμείο Ανάκαμψης και το φορολογικό

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το φορολογικό

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το φορολογικό

Όπως γράφεται τις τελευταίες μέρες στα οικονομικά ΜΜΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, ναι μεν, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,7 δισ. ευρώ ή 8,3% και της απασχόλησης κατά 400.000 θέσεις εργασίας ή 10,5% σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο «ενδέχεται να μην είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας λόγω της υπερβολικής εξάρτησής του από συγκεκριμένους τομείς, κυρίως τις κατασκευές, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τους ευρύτερους στόχους μιας δίκαιης ανάπτυξης, μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές και περιορισμών των εκπομπών CO2»…

Οι αναλυτές λένε ότι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της αναμενόμενης αναπτυξιακής δυναμικής(;) της ελληνικής οικονομίας είναι “αφενός η αύξηση της χρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού, που αποτελεί παράγοντα-κλειδί, λαμβάνοντας υπόψη τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, και αφετέρου η σημαντική αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της οικονομίας”…

Στο μεταξύ όμως, ολόκληροι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται πολλές χιλιάδες επαγγελματίες, εμφανίζουν μέσο μηνιαίο κέρδος που υποχωρεί ακόμη και στα 129 ευρώ τον μήνα! Από τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 650.000 επαγγελματιών που κατατάσσονται σε περίπου 550 κλάδους τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

-Μέσο μηνιαίο εισόδημα 129 ευρώ σε 3500 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης,
-162 ευρώ τον μήνα σε 16.100 επαγγελματίες που έχουν κουρεία ή κομμωτήρια,
-181 ευρώ τον μήνα το μέσο εισόδημα στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και ποτών
-188 ευρώ το μέσο μηνιάτικο σε πάνω από 25.000 επαγγελματίες που έχουν μπαρ.

Κάτω από τα 300 ευρώ και οι φούρνοι κάτω από τα 300 ευρώ και οι μαγαζάτορες με είδη ένδυσης. Περίπου 300 ευρώ δηλώνουν οι οδηγοί ταξί, περίπου 320 ευρώ και οι απασχολούμενοι με τη συντήρηση αυτοκινήτων. Στους 50 κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι επαγγελματίες της χώρας, οι 27 εμφανίζουν μέσο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.

Κάθονται και κάνουν εκθέσεις και δεν ξέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν είναι της πλάκας. Ενώ υπάρχει και χειρότερο: από τη στιγμή που το ύψος του φόρου επηρεάζεται πλέον και από το ύψος των εσόδων -και για την ακρίβεια πόσο μεγαλύτερο είναι σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου όπου δραστηριοποιείται η κάθε επιχείρηση- δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για τους επαγγελματίες να αποκρύπτουν τα έσοδά τους!

Καλά κρασιά και καλή ανάπτυξη και πάλι…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πρώτα θα πρέπει να ξέρει πόσους θα μπορεί να ορίσει αντιδημάρχους

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ