ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΤο σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στην Ακαρνανία – Στους δρόμους η Αστυνομία λόγω γιορτών

Το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στην Ακαρνανία – Στους δρόμους η Αστυνομία λόγω γιορτών

Το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στην Ακαρνανία – Στους δρόμους η Αστυνομία λόγω γιορτών

Το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στην Ακαρνανία. Στους δρόμους η Αστυνομία λόγω γιορτών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι συμβουλεύει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας  για λιγότερα τροχαία και απάτες κατά την εορταστική περίοδο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αυτή την περίοδο ανέκαθεν η ΕΛ.ΑΣ. εκπονούσε σχέδιο δράσης για τους τροχονομικούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας από πιθανά τροχαία.

Επιπλέον όμως τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την ελληνική και την τοπική κοινωνία οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες, συνεπώς οι Αρχές έχουν συμπεριλάβει για τα καλά και τις απάτες στο σχέδιο δράσης τους και γι’ αυτό «κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου» στους πολίτες, ώστε να είναι υποψιασμένοι συνεχώς και να αποφύγουν τις «κακοτοπιές».

Στο γενικό αυτό πλαίσιο η αστυνομία και φέτος εκπόνησε σχέδιο δράσης, το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι πανελλαδικό, αλλά η εκάστοτε Διεύθυνση Αστυνομίας προσαρμόζεται ανάλογα με τη γεωγραφία και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής ευθύνης της και γενικότερα τις ανάγκες που έχει η εκάστοτε περιοχή, ώστε να έχει ουσιώδεις αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

Μέτρα αστυνόμευσης στους δρόμου

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τροχονομικών δράσεων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, όπως και της περιοχής του Αγρινίου και γενικότερα της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, θα αναπτυχθούν σταδιακά από 23 Δεκεμβρίου 2022 έως 8 Ιανουαρίου 2023, ενώ θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου – εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, μέσω της διενέργειας τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) με σκοπό την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

«Καμπανάκι» για ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες

Όμως αυτές τις ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. «κρούει το καμπανάκι του κινδύνου» και για τις τηλεφωνικές απάτες, αλλά και τις ηλεκτρονικές. Ενημερώνει τους πολίτες να είναι ανά πάσα στιγμή υποψιασμένοι για να μην πέσουν στην παγίδα των επιτήδειων, οι οποίοι μπορεί να τηλεφωνήσουν σε κάποιον ηλικιωμένο και με πρόσχημα τροχαίο ατύχημα του παιδιού του να βρουν τρόπο και να του αποσπάσουν χρήματα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως οι επιτήδειοι μπορούν να δράσουν και μέσω αποστολής e-mail με εικονικό αποστολέα κάποια τράπεζα. Αναγνωρίζοντας το υποψήφιο θύμα τον εικονικό ιστότοπο της τράπεζάς του να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του για να δει τι ακριβώς συμβαίνει με το εν λόγω e-mail και έτσι να πέσει στην παγίδα των επιτηδείων.

Το μήνυμα του Αστυνομικού Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρη Γαλαζούλα

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν περισσότερο αυτές τις ημέρες, αλλά και για τα μέτρα της αστυνομίας κατά την εορταστική περίοδο μίλησε στη «Σ» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας τονίζοντας:

Το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στην Ακαρνανία - Στους δρόμους η Αστυνομία λόγω γιορτών
Ο Δημήτρης Γαλαζούλας

«Κύριο μέλημα και καθήκον της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές που παρατηρείται πολύ μεγάλη κίνηση.

Για τον σκοπό αυτό η Διεύθυνση της Αστυνομίας Ακαρνανίας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αύξησης των πεζών περιπολιών, των εποχούμενων περιπολιών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση και στην αστυνόμευση σε θέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε έτσι την μικροπαραβατικότητα.

Όμως αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας, αλλά θέλουμε και τη βοήθεια των πολιτών. Θα θέλαμε οι πολίτες να μην έρχονται στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης με τα οχήματά τους και να προβαίνουν γενικότερα σε μια λελογισμένη χρήση των οχημάτων τους αυτές τις ημέρες, ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Επίσης, τώρα στις γιορτές συνηθίζεται να μαζευόμαστε και να διασκεδάζουμε, να είμαστε κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αλκοόλ και οδήγηση όμως δεν πηγαίνουν μαζί, δεν συμβαδίζουν και το βλέπουμε καθημερινά.

Όλες οι μελέτες έχουν δείξει πως το αλκοόλ είναι πολύ ψηλά ως αιτία τροχαίων ατυχημάτων και πρέπει όλοι οι πολίτες να μεριμνήσουν ώστε αν ποιούν ένα ποτήρι παραπάνω ο φίλος τους ή ο σύντροφός τους να τους μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι. Σ αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό και να δώσουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιον φίλο που δεν έχει πιεί.

Επίσης, αυτή την περίοδο των εορτών οι συμπολίτες μας πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τις ηλεκτρονικές και τις τηλεφωνικές απάτες, αυτή την μάστιγα που έχει παρουσιαστεί και έχει ρημάξει τον κόσμο. Τηλεφωνούν στους ηλικιωμένους και τους λένε ότι έχει τρακάρει ο γιός τους ή η κόρη τους και με κάποιον τρόπο καταφέρνουν και τους παίρνουν τα χρήματά τους.

Οι επιτήδειοι αποστέλλουν e-mail δήθεν από κάποια τράπεζα, ανοίγει ο κόσμος το e-mail, βλέπει το «περιβάλλον» της τράπεζάς του, αλλά στην ουσία είναι ο απατεώνας και όταν χρησιμοποιήσεις τους κωδικούς σου, ο απατεώνας σου “αποδομεί” όλο το λογαριασμό σου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ένωση Αγρινίου και Παναιτωλικός: Πάντα μαζί! – Σε εορταστικό κλίμα η επίσκεψη της ομάδας μας στα γραφεία του συνεταιρισμού

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ