ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο ψωμί… ψωμάκι: Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί και στο Αγρίνιο

Το ψωμί… ψωμάκι: Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί και στο Αγρίνιο

Το ψωμί… ψωμάκι: Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί και στο Αγρίνιο
  • Μετά από 14 χρόνια σταθερών τιμών, αύξηση από 5% έως και 15% τουλάχιστον στην τιμή του ψωμιού θα δουν τις επόμενες ημέρες οι Αγρινιώτες
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Φίλιππος Τσούνης για την επικείμενη αύξηση

Τα τελευταία 14 χρόνια συνεχώς προκύπτουν ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα και σε πρώτες ύλες, άλλα οι αρτοποιοί του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής κατάφερναν να απορροφήσουν τα κόστη αυτά, με αποτέλεσμα η τιμή του ψωμιού να μην μεταβληθεί καθόλου!

Ωστόσο, φαίνεται πως ο «κόμπος έφτασε στο χτένι», με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να αναμένουμε ανοδική αναπροσαρμογή στην τιμή του ψωμιού!

Πρώτες ύλες και ενέργεια ανεβάζουν τις τιμές

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Φίλιππο Τσούνη: «οι ανατιμήσεις αυτές που θα γίνουν δεν θα είναι στην κατεύθυνση της κερδοφορίας, αλλά της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας. Η αύξηση που θα γίνει στην τιμή του ψωμιού οφείλεται στο μεγάλο κόστος της παραγωγής και της ενέργειας.

Επίσης, υπάρχει αύξηση της τάξεως του 20% στα άλευρα, αλλά και έλλειψη κίτρινου αλευριού, γεγονός που συνεπάγεται με αύξηση του κόστους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Φίλιππος Τσούνης

Εντός του 2021 υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Η τιμή του ψωμιού στην περιοχή του Αγρινίου παραμένει ίδια τα τελευταία 14 τουλάχιστον χρόνια με ό,τι ανατίμηση και αν έχει γίνει μέσα σε αυτά τα χρόνια να την έχουμε απορροφήσει. Πλέον, δεν αντέχουμε άλλο οικονομικά και θα προβούμε σε κάποια ανατίμηση, η οποία όμως θα σχετίζεται άμεσα με την βιωσιμότητα της επιχείρησής μας και όχι με την κερδοφορία της».

Ο κ. Τσούνης αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του ψωμιού και βάσει των παραπάνω στοιχείων που παρέθεσε τόνισε: «οι νέες τιμές θα διαμορφωθούν βάσει του κόστους της παραγωγής, που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.

Στο παρελθόν οι τιμές διαμορφώνονταν κάπως πιο συλλογικά, αλλά πλέον αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω του ότι η κάθε επιχείρηση, ο κάθε φούρνος, έχει διαφορετική δυναμική, διαφορετικό πελατολόγιο, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά, προμηθεύεται για κάποια προϊόντα μεγαλύτερες ποσότητες υλικών και για κάποια άλλα μικρότερες ποσότητες κλπ.

Οι καταναλωτές μπορεί να δουν τις επόμενες ημέρες την τιμή του ψωμιού αυξημένη κατά 5%, κατά 10% ή και 15% τουλάχιστον».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μούσιος ανέφερε: «Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%.

Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια.

Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού, δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε το κράτος. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι ανατιμήσεις»

Ο κ. Μούσιος αναφέρθηκε και στο ότι η Eurostat ανέφερε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δωδέκατη θέση, όσον αφορά την ακρίβεια στο ψωμί.

«Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat συγκρίνουν τις τιμές των σούπερ μάρκετ και όχι των αρτοποιιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Μούσιος, ο οποίος συμπλήρωσε: «η τιμή του κιλού στα σούπερ μάρκετ λ.χ. των μεγάλων αστικών κέντρων είναι 4,40 €/κιλό, όταν στα αρτοποιεία κυμαίνεται στα 2,20€/κιλό. Εμείς σαν ομοσπονδία δύο φορές το χρόνο κάνουμε τιμοληψίες στα αρτοποιεία όλης της Ελλάδας, συνεπώς μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

“ΔΥΤΙΚΑ FM” 92.8: Ξεκινούν στις 6 Σεπτεμβρίου οι ενημερωτικές εκπομπές

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr