ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο πρόβλημα της παχυσαρκίας έγινε… εθνικό! – Ο δήμος Αγρινίου επιδιώκει ενεργοποίηση στο Πρόγραμμα

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έγινε… εθνικό! – Ο δήμος Αγρινίου επιδιώκει ενεργοποίηση στο Πρόγραμμα

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έγινε… εθνικό! – Ο δήμος Αγρινίου επιδιώκει ενεργοποίηση στο Πρόγραμμα

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έγινε… εθνικό! – Ο δήμος Αγρινίου επιδιώκει ενεργοποίηση στο Πρόγραμμα όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”. Έρχεται Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναλυτικά το δημοσίευμα; 

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που έσπευσε να επικοινωνήσει σε ανάρτηση του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Με σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο», έλεγε η ανάρτησή του.

Ο στόχος είναι η όλη διαδικασία να προχωρά μέσα από τον προσωπικό γιατρό με δωρεάν πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, ενώ θα δρομολογηθεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους και διατροφολόγους. Με άλλα λόγια, θα αναζητηθεί ένα σύνολο γιατρών από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα «Νέα», θα γίνεται «εκπαίδευση» στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν το ευαίσθητο θέμα, πως θα αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά και η σχετική καθοδήγηση των ανθρώπων προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα τους.

Πρότυπο θα είναι το μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», κατά το οποίο θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα με συμβεβλημένους διαιτολόγους και τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό, να ορίζει σχετικό ραντεβού εκδίδοντας παραπεμπτικό. Το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ παράλληλα το ίδιο σχέδιο θα προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία, κατά την οποία θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με το δείκτη σώματος που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται με σοβαρά νοσήματα.

«Οι δήμοι πρέπει να συμμετέχουν»

Ο Κώστας Καλαντζής

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής, ο οποίος έχει τη δημόσια Υγεία στις αρμοδιότητές του ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που αναγνωρίζεται με αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως εθνικό πρόβλημα. «Πιστεύω ότι πρέπει και οι δήμοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία παράλληλα με την ενεργοποίηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατρών και διατροφολόγων. Εμείς ήδη προσπαθούμε να βρούμε τρόπο, ώστε να υπάρξουν κίνητρα σε ειδικούς που θα έρθουν στο Κοινωνικό Ιατρείο, κάτι που δεν έχουμε σήμερα, για παράδειγμα δεν έχουμε διατροφολόγο. Γενικότερα, πρέπει να υπάρξει μια παράλληλη δράση με αυτό το εθνικό πρόγραμμα γιατί οι δήμοι είναι ο πιο άμεσος φορέας προς τους πολίτες», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αγρινίου.  Για το αν έχουν υπάρξει ιδέες για τις πρωτοβουλίες που πρέπει ν’ αναληφθούν, επισημαίνει ο κ. Καλαντζής: «από την πλευρά μας έχουμε ενισχύσει κι ενθαρρύνει πολλές ημερίδες για το θέμα από όποιον φορέα μας το ζήτησε. Όμως είναι σαφές πλέον ότι χρειάζεται κάτι πιο χειροπιαστό, ειδικά από την στιγμή που κρίθηκε τόσο σημαντικό ώστε να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης κι ενεπλάκη σε αυτό κι ένα πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε σε συνέργειες με την ιατρική κοινότητα και τους διατροφολόγους στην περιοχή και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις».

Η τελευταία φορά που έθεσε κάποια εκδήλωση υπό την αιγίδα του ο δήμος Αγρινίου ήταν η “Διατροφή και Υγεία” που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου, στις 18 Ιανουαρίου στην Παλαιά Δημοτική Αγορά. Εκεί το θέμα “Παχυσαρκία μια σύγχρονη πανδημία” είχαν παρουσιάσει η Αγγελική Μπούζιου (γενικός / οικογενειακός γιατρός) και η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αθανασία Λειβαδίτη.

Το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και θα επιδιώκει να τους εφοδιάσει ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας. Επίσης, να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή. Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μετατοπιστεί κάθε δράση στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Άκτιο – Αμβρακία: Απαλλοτριώσεις με σταθμά άλλων εποχών – Στα όρια της κατάσχεσης

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ