ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο πρόβλημα δεν είναι τα Τμήματα, είναι οι λευκές κόλλες που… γράφουν

Το πρόβλημα δεν είναι τα Τμήματα, είναι οι λευκές κόλλες που… γράφουν

Το πρόβλημα δεν είναι τα Τμήματα, είναι οι λευκές κόλλες που… γράφουν

Το πρόβλημα δεν είναι τα Τμήματα, είναι οι λευκές κόλλες που… γράφουν

«Είναι το πανεπιστήμιο η Δ΄Λυκείου; Όχι! Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι η Δ΄ Λυκείου. Το πανεπιστήμιο είναι ένα άλλο επίπεδο εκπαιδεύσεως.

Για να μπορέσεις να μπεις σε αυτό πρέπει να έχεις κάποιο ακαδημαϊκό ελάχιστο, να μπορείς να παρακολουθήσεις το πανεπιστήμιο, να μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τις εξετάσεις, να μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τα μαθήματα».

Με αυτή την αποστροφή του Άγγελου Συρίγου στη Βουλή στη συζήτηση με το Γ. Βαρεμένο για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας η στήλη θα έρθει να συμφωνήσει απόλυτα. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Απλώς κρύβεται κάτω από το χαλί… Το πρόβλημα έχει να κάνει πρωτίστως με τις χαμηλές, τις ολοένα χαμηλότερες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών. Γιατί όταν, όπως σωστά λέει ο Άγγελος Σύριγος, κάποιος περνάει στο Πανεπιστήμιο με τρεις λευκές κόλλες και με τέσσερες αράδες στην τέταρτη, δεν είναι ότι κάνει πλάκα, είναι ότι δεν ξέρει απαντήσει…

Και δεν το λέμε εμείς, το λένε οι διαγωνισμοί  του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ. Εκεί οι Έλληνες μαθητές κατατάσσονται κάτω από 40η θέση μεταξύ μαθητών από 77 χώρες. Και οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών συνεχώς φθίνουν σε τέτοιους τύπου αξιολογήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως η καρδιά του προβλήματος, το γεγονός δηλαδή ότι το σχολείο έχει πάψει να είναι χώρος αξιολόγησης, δεν το αγγίζει η σημερινή κυβέρνηση. Όπως δεν το άγγιξαν και οι προηγούμενες.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Οι πλειστηριασμοί σε μια συγκυρία που έχει την καύσιμη ύλη για κοινωνικές αντιδράσεις

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr