Το πρόβλημα στο ελαιόλαδο θα είναι στην ποιότητα (και) στην δική μας Περιφέρεια
Δεν ξέρουμε πόσοι αντιλήφθηκαν όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια για το ελαιόλαδο, δια της αρμόδιας υπηρεσίας της. Ήταν τουλάχιστον ανησυχητικά.
Αν θελήσει κάποιος να το πιάσει από το τέλος θα πρέπει να δει το "δια ταύτα" που λέει ότι χρειάζονται σοβαρές κρατικές πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης διότι η καλλιέργεια (και) στην ελιά θα εγκαταληφθεί!
Αν φτάσαμε και στο σημείο να εγκαταλειφτεί και αυτή η καλλιέργεια τι να πούμε...
Υπάρχει λόγος σοβαρός όμως και, όχι, δεν είναι η ποσοτική απόδοση που είναι το προφανές 36% όπου θα φτάσει η μείωση της παραγωγής.
Ο κρυφός και μεγάλος κίνδυνος είναι η υποβάθμιση του προϊόντος, κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής, ό, τι κι αν λένε οι διάφοροι αρνητές, που θα "χτυπήσει" με δύναμη την τιμή, την ίδια την αξία του προϊόντος.
Και δεν θα αγγίξει μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και τις εξαγωγές. Ακόμη και(για να μην κάνουμε ότι τώρα πέσαμε στην Ελλάδα από τον πλανήτη Άρη) σε αυτό το λαθραίο λάδι που είναι περιζήτητο για ξένες... δυνάμεις, ώστε να το βαφτίσουν δικό τους!
Η Περιφέρεια λέει ότι "η συγκομιδή αφυδατωμένων καρπών θα προσδώσει αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, επηρεάζοντας την ποιότητά του και τον χαρακτηρισμό του ως παρθένου ή έξτρα παρθένου και για το έτος 2025, προβλέπονται μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς η καταπόνηση των βλαστών από την τρέχουσα ανομβρία θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την παραγωγή της επόμενης χρονιάς".
Συν τοις άλλοις, οι βλαστοί που υπέστησαν έντονο στρες ή ξήρανση φέτος, θα παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή την επόμενη χρονιά, το θέμα δηλαδή δεν σταματά φέτος.
Θα είναι εδώ το πρόβλημα και τη επόμενη χρονιά, πιθανότατα, μάλιστα, θα εκφράζονται οι ίδιες ανησυχίες. Τότε όμως θα είναι πραγματικά αργά...
Εφημερίδα "Συνείδηση"