ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΤο πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκινούν τα έργα της λιμνοθάλασσας – Προσωρινός ανάδοχος

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκινούν τα έργα της λιμνοθάλασσας – Προσωρινός ανάδοχος

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκινούν τα έργα της λιμνοθάλασσας – Προσωρινός ανάδοχος

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκινούν τα έργα της λιμνοθάλασσας

Προσωρινός ανάδοχος

Στο τελικό στάδιο η δημοπράτηση από το Υπ. Υποδομών της μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας παρέμβασης στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Τα έργα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού πολύ σύντομα μπαίνουν σε φάση υλοποίησης. Σε μια από τις τελευταίες του αποφάσεις για το 2021 το Υπουργείο Υποδομών ανέδειξε των προσωρινό μειοδότη της μεγάλης παρέμβασης των 20 εκατ. ευρώ.

Και εκτιμάται πως η διαδικασία της δημοπράτησης και της συμβασιοποίησης θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτες μήνες του 2022 και θα ξεκινήσουν αμέσως τα έργα.

Προσωρινός μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η «Αρχιμήδης Τεχνική ΑΕ» με έκπτωση 32,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο παλιές εταιρείες του κλάδου στη χώρα, με πληθώρα σημαντικών έργων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό στο portofolio της.

Μάλιστα συμμετείχε και στο project της κατασκευής του λιμανιού στο Πλατυγιάλι του Αστακού.

Το κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί σε 19,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Θάλασσα και Αλιεία» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Παρέμβαση στο πρόβλημα του ευτροφισμού

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του αλμυρού και οξυγονωμένου νερού της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και από εκεί στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φαινομένων έλλειψης οξυγόνου (ευτροφισμός) σε βάθη μεγαλύτερα των 5-7 μέτρων στο Αιτωλικό.

Το γεγονός αυτό οδήγησε περαιτέρω σε μείωση της ιχθυοπαραγωγής.

Για την αποκατάσταση των επιβαρύνσεων εκπονήθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας οι σχετικές μελέτες και έστω με καθυστέρηση το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πριν από περίπου ένα χρόνο.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς περιλαμβάνουν άρσεις αναχωμάτων, αντλιοστάσια και τη διώρυγα Δ20 στη Σταμνά, η οποία έχει «ταλαιπωρήσει» επανειλημμένως την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Συνοπτικά θα κατασκευασθούν:

– Έργα για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων Ν/Δ Αιτωλοακαρνανίας:

• Άρση αναχώματος στη Νίδοβα Αιτωλικού. Ο συνολικός όγκος από την άρση του αναχώματος υπολογίσθηκε σε 14.380 m3 και εκτιμάται ότι αποτελείται κατά 30% (4.300 m3) από αργιλώδες υλικό και κατά 70% (10.080 m3) από υγιή αδρανή υλικά.

• Επέκταση του δυτικού υφαλαύλακα της κεντρικής λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και διάνοιξη νέου μικρού υφαλαύλακα δυτικά του απομένοντος αναχώματος Πόρου – Ντολμά.

Οι εργασίες επέκτασης του συγκεκριμένου υφαλαύλακα της κεντρικής Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου θα γίνουν σε μήκος 810 m και μέχρι την ισοβαθή του 1,5 m.

• Άρση αναχωμάτων στο σύμπλεγμα Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κατασκευή νέων γεφυρών στη παλιά θέση της 7ης και της 3ης καμάρας και επισκευή των οδοστρωμάτων στο δρόμο Τουρλίδας.

Προβλέπεται η άρση τμημάτων των αναχωμάτων που βρίσκονται στις περιοχές:

α) στην Βόρεια και Κεντρική Κλείσοβα , συνολικού μήκους 4,3km περίπου και με όγκο από την άρση 14.500 m3, και

β) πλησίον των Α/Σ D1 και D2 στην Κεντρική Λιμνοθάλασσα και συνολικού μήκους περίπου 12,4 km, με όγκο 94.900 m3.

• Παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της.Η αρχή της διώρυγας βρίσκεται στην έξοδο της σήραγγας Λυσιμαχείας.

Η ΔΧΧ ακολουθώντας μια διαδρομή 14 Km περίπου φτάνει στα βόρεια του Νεοχωρίου, όπου τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό τις διώρυγες ΔΙ και ΔΙΙ

• Άρση παλαιών φραγμών στην περιοχή του Αιτωλικού και αντικατάσταση φραγμών με νέου τύπου στις υπόλοιπες περιοχές της λιμνοθάλασσας.

Προβλέπεται σε δύο θέσεις πλησίον του παλαιού ιχθυοτροφείου Πόρος:

α) προς την πλευρά της Κεντρικής λιμνοθάλασσας, σε μήκος 740 m,

β) προς την πλευρά του Διαύλου στη περιοχή του Αιτωλικού, σε μήκος 240 m.

– Έργα Αποχέτευσης, Αποστράγγισης Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφή έργα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού:

• Έργα διάχυσης νερών αποχέτευσης – αποστράγγισης αντλιοστασίων D1, D2 και τάφρου ΤΙΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

• Έργα μεταφοράς αποστραγγιστικού νερού τάφρων ΤΙ και ΤΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, με την διαμόρφωση νέας τάφρου προσαγωγής του νερού της ΤΙΙ προς το νέο προβλεπόμενο αντλιοστάσιο D6a και την κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού που οδηγεί– εκτρέπει τις παροχές του D6a στην ΤΙΙΙ.

• Έργα Η/Μ εξοπλισμού στο αντλιοστάσιο D6a και ανακαίνιση του Η/Μ εξοπλισμού των υφισταμένων αντλιοστασίων D1 και D2 (στο D6 δεν προβλέπεται καμία επέμβαση).

• Έργα επαναπλημμυρισμού σε περιοχές του Δέλτα Αχελώου με τη δημιουργία υγροτοπικής λίμνης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

“Πάτησε γκάζι” η σύνδεση Λευκάδας με Βόνιτσα και Άκτιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ