ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο project της Περιφέρειας απέναντι στο καρτέλ της ενέργειας

Το project της Περιφέρειας απέναντι στο καρτέλ της ενέργειας

Το project της Περιφέρειας απέναντι στο καρτέλ της ενέργειας

Το project της Περιφέρειας απέναντι στο καρτέλ της ενέργειας

Η τελική αδειοδότηση από τη ΡΑΕ απομένει προκειμένου το μεγάλο ενεργειακό project της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ της περιοχής προκειμένου να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Ως προς τη χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται πως δεν υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς μέρος αυτή θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Στην παρούσα φάση το μεγάλο ζητούμενο είναι η αδειοδότηση της ΡΑΕ για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 110 MW, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων.

Ωστόσο αυτή την εποχή και λόγω της ενεργειακής κρίσης στη ΡΑΕ υπάρχει μια τεράστια ουρά από επενδύσεις ΑΠΕ σε όλη τη χώρα που περιμένουν αδειοδότηση, την ίδια ώρα σε πολλά σημεία ανά την Επικράτεια και στην Αιτωλοακαρνανία, τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ είτε είναι κορεσμένα, είτε δεν «σηκώνουν» όλες τις επενδύσεις που περιμένουν. Και εδώ ανακύπτει το ζήτημα : ποιος θα πάρει την πολυπόθητη άδεια;

Στην περίπτωση του project της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση από κάθε άποψη. Με την αδειοδότησή της η επένδυση αυτή θα καταλάβει αρκετό χώρο στο δίκτυο και θα αφήσει μάλλον ελάχιστο χώρο για ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Περιφέρεια και ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχουν μπει στο…. μάτι του καρτέλ της ενέργειας.

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται ευρέως εσχάτως από αρκετούς αυτοδιοικητικούς σε όλη τη χώρα, που θέλουν να αξιοποιήσουν το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων και των ΑΠΕ, για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ωστόσο συναντούν εμπόδια με τους όρους σύνδεσης και τα κορεσμένα δίκτυο.

Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας πάντως από την πλευρά του στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ έχει ρυθμίσεις που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες και ειδικότερα ρύθμιση για τις περιπτώσεις ότι όπου παρατηρείται κορεσμός των δικτύων.

Βέβαια η ψήφιση μιας ρύθμισης στη Βουλή σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί όταν ο…. «αντίπαλος» είναι ένα καρτέλ. Ίδωμεν…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν σταματούν τα γκάλοπ για το Αγρίνιο!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ