Το μυστικό υλικό για τραγανές πατάτες φούρνου (+συνταγή)

Γίνονται εύκολα ένα γρήγορο συνοδευτικό για το οικογενειακό τραπέζι

baby-patates

Οι πατάτες, χρυσαφένιες στο τηγάνι, τραγανές στον φούρνο ή μελωμένες στην κατσαρόλα, είναι το απόλυτο comfort φαγητό

Βρίσκονται σε κάθε μας γευστική ανάμνηση και μας κάνουν να νιώθουμε πάλι παιδιά κάθε φορά που πέφτουν ζεστές στο πιάτο. Εκείνοι μάλιστα που αγαπούν ιδιαίτερα τις πατάτες φούρνου ξέρουν πολύ καλά πως για να πετύχουν γευστικά χρειάζεται να είναι μαλακές μέσα διατηρώντας παράλληλα την εξωτερική τραγανότητά τους.

Το μυστικό υλικό

Ο πολυπόθητος αυτός συνδυασμός μπορεί πολύ εύκολα να επιτευχθεί εάν χρησιμοποιήσουμε ένα υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.

Ο σεφ Dan Kluger’s στο βιβλίο του Chasing Flavor αποκαλύπτει πως το ασπράδι του αυγού είναι εκείνο που θα κάνει τις πατάτες μας τραγανές.

Εκτός των άλλων προτείνει να χρησιμοποιήσουμε μικρές και φρέσκιες πατάτες τις οποίες αρκεί να ανακατέψουμε καλά με χτυπημένο ασπράδι. Αυτό θα δημιουργήσει μια εξωτερική στρώση ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και ιδανική για να κολλήσουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Μάλιστα με τη μέθοδο αυτή οι πατάτες μας χρειάζονται μόνο 20 λεπτά για να ψηθούν. Έτσι, γίνονται εύκολα ένα γρήγορο συνοδευτικό για το οικογενειακό τραπέζι ή μια εύκολη λύση για το μεσημεριανό ή βραδινό μας γεύμα παρέα με μια δροσερή σαλάτα και μια φέτα φρυγανισμένο, ζεστό ψωμί.

Ας δούμε παρακάτω τη συνταγή:

Τραγανές πατάτες φούρνου
Υλικά
700 γρ. πατάτες μικρές (baby)
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
3 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Χωρίζουμε τον κρόκο από ασπράδι και βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα ασπράδια, μέχρι να σχηματιστεί αφρός και να μην μείνει καθόλου υγρό στο μπολ.

Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το ασπράδι. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να απομακρύνουμε το ασπράδι που περισσεύει. Αφού στραγγίξουν, τις μεταφέρουμε ξανά στο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε τις πατάτες για 20′.

Tips

1. Χρησιμοποιούμε baby πατάτες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο είδος, φροντίζουμε να είναι πάντα φρέσκιες και μικρές σε μέγεθος.
2. Εάν οι πατάτες μας είναι μεγάλες, φροντίζουμε να τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Είναι καλό να έχουμε υπόψη μας όμως πως δε θα έχουμε το ίδιο τραγανό αποτέλεσμα, καθώς για την επιτυχία της συνταγής αυτής παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της πατάτας που χρησιμοποιούμε.

cantina.protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πώς ξαναζεσταίνουμε τον πουρέ χωρίς να στεγνώσει;

Τρεις διαφορετικοί τρόποι να ζεστάνουμε τον πουρέ που μας περίσσεψε χωρίς να μας ξεραθεί