ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςTo mumble rap είναι μουσικό είδος μόνο αν προέρχεται από άνδρες

To mumble rap είναι μουσικό είδος μόνο αν προέρχεται από άνδρες

To mumble rap είναι μουσικό είδος μόνο αν προέρχεται από άνδρες

H IGNES και τα εμπόδια της γυναικείας ραπ στην Ελλάδα

Το χιπ- χοπ είναι ανδρικό μουσικό άθλημα. Στο εξωτερικό, η γυναικεία μουσική σκηνή της ραπ έχει αρχίσει να διευρύνεται από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα και η εποχή που διανύουμε θεωρείται χρυσή για τα κορίτσια της χιπ χοπ στην Αμερική, που τολμάνε να υπογράψουν με το θάρρος του μουσικού τους χαρακτήρα τα κομμάτια τους, παρά τα αμέτρητα εμπόδια που έχουν συναντήσει επειδή ακριβώς είναι γυναίκες.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που προσπαθούν να υπάρξουν στο χώρο της ελληνικής ραπ μπορεί να είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, όλο και περισσότερες αλλά παραμένουν σε σχέση με τους άντρες ελάχιστες. Και το παράδειγμα της IGNES είναι πολύ χαρακτηριστικό του λόγου για τον οποίο αυτό συμβαίνει.

Το Mumble Rap είναι εκείνο το υποείδος της ραπ στο οποίο τα λόγια βγαίνουν μουρμουριστά και το νόημα εκβιάζεται πίσω από τη μουσική. Ένα υποείδος που γεννήθηκε για να επαναστήσει κατά αυτού που έμοιαζε με τυπολατρία στην κλασική έννοια της λυρικότητας, υιοθετήθηκε κυρίως από άντρες ράπερ, οι οποίοι να θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα απολαμβάνουν όχι μόνο δημοσιότητα αλλά και μεγάλη, απτή χρηματική επιτυχία.

Η IGNES είναι μια νέα, πολύ φρέσκια και πολύ μελωδική μουσική έκπληξη που έβγαλε το πρώτο της τραγούδι μόλις λίγες ημέρες πριν. Ένα τραγούδι που εντάσσεται στο είδος της mumble rap και κάτω από το οποίο, το 80 τοις εκατό των σχολίων αφορά το ακατανόητο των στίχων και οι σχολιαστές σπάνε πλάκα με την αφέλεια της νέας καλλιτέχνιδας να θεωρήσει το μουρμούρισμα άξιο μουσικής προσοχής.

Το τραγούδι της IGNES είναι μια μικρή και πολύ καθημερινή μουσική υπενθύμιση ότι τελικά δεν έχει σημασία το ίδιο το χαρακτηριστικό, αλλά κυρίως ο φορέας του, και συγκεκριμένα το φύλο του, που του προσδίδει τελικά καλλιτεχνική σημασία. Και αυτό το φύλο συνεχίζει, προς το παρόν, να είναι το ανδρικό.

God Save the Queens: The Essential History of Women in Hip-Hop, by Kathy Iandoli

Στο “God Save the Queens”, ένα μουσικό χρονογράφημα των γυναικών μουσικών στην ιστορία της Αμερικάνικης ραπ, η συγγραφέας και μουσική δημοσιογράφος, Kathy Iandoli, ασχολείται με τη δυσκολία του να είσαι γυναίκα σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο. Αναρωτιέται, μεταξύ άλλων:

«Στ’ αλήθεια, πώς είναι να είσαι γυναίκα ράπερ; Είναι το να σου λένε από τη μια ότι δεν είσαι αρκετά όμορφη και σέξι και από την άλλη ότι είσαι υπερβολικά σέξι σε σημείο να είσαι slutty. Είναι ότι αν οι στίχοι σου είναι σκληροί, τότε απλά προσπαθείς να μιμηθείς τους άντρες ράπερ, και είναι ότι αν η εμφάνισή σου δεν είναι αρκετά «βαριά» τότε είσαι απλά μέινστριμ και χαλάς το χώρο της χιπ χοπ.»

Πηγή: ampa.lifo.gr
Φωτογραφία: Athensvoice.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr