ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο (μεγαλύτερο) πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα

Το (μεγαλύτερο) πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα

Το (μεγαλύτερο) πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα

Το (μεγαλύτερο) πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα

«Ο κύκλος της «Συμμαχίας Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η δική μου παρουσία σε αυτό ολοκληρώνονται με τη λήξη της θητείας μας, την 31η Δεκεμβρίου 2023». Με αυτά τα λόγια χθες ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Καραμητσόπουλος ανακοίνωσε τη μη κάθοδο της παράταξη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με βασική αιτία την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Έχει δίκιο ο Γ. Καραμητσόπουλος όταν αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «αποδείξαμε στην πράξη» το πνεύμα της απλής αναλογικής «με γραπτές και υλοποιήσιμες προτάσεις που καταθέσαμε προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Προτάσεις που αντιμετωπίστηκαν με θετικό τρόπο από τη Δημοτική Αρχή και ήδη κάποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί».

Γιατί, σωστά αναφέρει ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της τοπικής αυτοδιοίκησης για καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.

Όμως με όλο το σεβασμό είναι τουλάχιστον υπερβολικός όταν αναφέρει ότι με την κατάργηση της απλής αναλογικής «εξοβελίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μικρότερες παρατάξεις που είναι συνήθως ανεξάρτητες από κόμματα και δημιουργούνται από ενεργούς πολίτες που έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους».

Γιατί, το εκλογικό σύστημα δεν εξοβελίζει κανένα, ο λαός εξοβελίζει με την ψήφο του. Η διαφορά απλώς έγκειται στο γεγονός ότι και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών θα μπορούσε να εμφανιστεί μια «παρέα» ανθρώπων ίσως και γραφικών, που παίρνοντας 1 ή 1,5%, θα αποκτούσε εκπροσώπηση.

Η «Συμμαχία Πολιτών» μπορεί βέβαια να μην ήταν τέτοια περίπτωση, αντιθέτως είχε εξόχως σοβαρή και αξιοπρεπή παρουσία. Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον και ο ίδιος θα διαπιστώνει ότι ο κόσμος δεν εκτιμά  όσο θα έπρεπε τέτοιες παρουσίες, διαφορετικά η «Συμμαχία Πολιτών» θα συμμετείχε ξανά στις εκλογές.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Το νέο “στοπ” στο κόμβο Τσίγκα απαιτεί μάτια δεκατέσσερα! (εικόνες – video)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ