ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤο καταπράσινο νησί του Ιονίου!

Το καταπράσινο νησί του Ιονίου!

Το καταπράσινο νησί του Ιονίου!

Το καταπράσινο νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής.

Ο λόγος γίνετε για τον Κάλαμο, ένα μικρό αλλά καταπράσινο νησάκι, με σμαραγδένια νερά και παραδοσιακούς οικισμούς.

Ο λόγος γίνετε για τον Κάλαμο, ένα μικρό αλλά καταπράσινο νησάκι, με σμαραγδένια νερά και παραδοσιακούς οικισμούς.

Επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821 καταφύγιο – ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια – σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη – η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη.

Το νησί τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Mεσολογγίου για την προσφορά των κατοίκων του στους εκδιωχθέντες Mεσολογγίτες (Έξοδος Mεσολογγίου, Aπρίλιος 1826).

Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το Kεφάλι. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου.

Ας ελπίσουμε αυτός ο ελληνικός παράδεισος να προστατευτεί και να διατηρήσει την αυθεντικότητά του.

akarnanika.blogspot.com

Γίκος – τα προικιά της νύφης – Η βιτρίνα και το καμάρι της κάθε παλιάς νοικοκυράς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ