ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΤο Καραμανδάνειο «πληγώνει» και την Αιτωλοακαρνανία

Το Καραμανδάνειο «πληγώνει» και την Αιτωλοακαρνανία

Το Καραμανδάνειο «πληγώνει» και την Αιτωλοακαρνανία

Το σοβαρό πρόβλημα με το παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας, το Καραμανδάνειο, που εστιάζεται στην απουσία μόνιμων αναισθησιολόγων ειδικευμένων στην παιδοχειρουργική, έλαβε πλέον δραματικές διαστάσεις.

Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε  συγκέντρωση την Παρασκευή 3/6.  στην πλατεία Γεωργίου με τη συμμετοχή του Δήμου, των τοπικών φορέων και των πολιτών.

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα τοπικό ζήτημα αλλά για το παιδιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει τα παιδιατρικά χειρουργεία-έκτακτα και προγραμματισμένα-μιας περιοχής από τα Γιάννενα μέχρι την Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένων και των Ιόνιων Νησιών.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του, τώρα που έχουν σταματήσει όλα τα χειρουργεία και ένας ιδιώτης γιατρό με μπλοκάκι (!) έχει αναλάβει μόνο τα υπερεπείγοντα, ήδη υπήρξε περιστατικό παιδιού με σκωληκοειδίτιδα που χρειάστηκε να διακομισθεί στην Αθήνα! Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την υγεία του παιδιού.

Παιδοχειρουργός Β. Αλεξόπουλος: «Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το Καραμανδάνειο»

Σχετικά με αυτήν την διάσταση του θέματος εκφράζει στην εφημεριδα «Συνείδηση» την απορία του ο παιδοχειρουργός Βασίλης Αλεξόπουλος που έχει συνδέσει το πέρασμά του από την δημόσια Υγεία με το Καραμανδάνειο και την φροντίδα των παιδιών της Δυτικής Ελλάδας. «Αυτό που με κάνει να απορώ είναι αν οι Αγρινιώτες και οι Αιτωλοακαρνάνες γενικά έχουν τα χρήματα να τρέχουν κάθε τόσο στην Αθήνα αδιαμαρτύρητα και να διατρέχουν κίνδυνο τα παιδιά τους να συμβεί κάτι σε ένα έκτακτο περιστατικό. Και το λέω αυτό διότι η μόνη περιοχή ευθύνης μας όπου δεν έχει γίνει καμιά κινητοποίηση για θέμα είναι η Αιτωλοακαρνανία, παρότι τα παιδιά της υπάγονται κι αυτά στο Καραμανδάνειο. Και δεν μιλώ μόνο για κινητοποιήσεις πολιτών αλλά και των δημάρχων του νομού, των βουλευτών αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, των φορέων και λοιπών. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η αδράνεια για ένα θέμα που αφορά απολύτως και την Αιτωλοακαρνανία», εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος.

Μετά τη δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια που υπέβαλλε η συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος, το ΔΣ του νοσοκομείου οδηγήθηκε στην αναστολή των εφημεριών. Το Υπουργείο Υγείας δεν έκανε αποδεκτή την απόφαση κλείσιμο των εφημεριών και ζήτησε το νοσοκομείο να παραμείνει ανοικτό. Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε προ τριημέρου: «Το διοικητικό συμβούλιο του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, ενημερώνει ότι από σήμερα 31-05, το Νοσοκομείο δε δύναται πλέον να εφημερεύει, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για οποιοδήποτε περιστατικό, καθώς κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών – ασθενών όλης της γεωγραφικής περιοχής που αυτό καλύπτει».

«Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Παιδο-Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο είναι γνωστό εδώ και καιρό. Η δυσλειτουργία ξεκινά από την Άνοιξη του 2021, όταν έγινε γνωστό ότι δύο αναισθησιολόγοι θα έφευγαν με σύνταξη τέλος του 2021. Παρότι το Καραμανδάνειο μπορεί να συγκριθεί μόνο με το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» με τμήμα ΩΡΛ, παιδοχειρουργικό και παιδο-ορθοπεδικό, εντούτοις η προσωρινή λύση που δόθηκε ήταν για τρεις αναισθησιολόγους με μετακίνηση από το Ρίο, εκ των οποίων μόνο ο γνώριζε από αναισθησία σε παιδιά. Οι όποιες προσλήψεις έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί με προκήρυξη από την αρχή του έτους. Τώρα έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει σύντομα αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν πολύ καιρό. Οι τρεις αναρρωτικές άδειες που προέκυψαν ήταν αναμενόμενες γιατί δεν μπορεί κανείς να βγάλει πέρα 30 μέρες εφημερία όπως ζητείται, από την στιγμή που η διευθύντρια γνώριζαν όλοι ότι τον Ιούνιο ανέμενε το ΦΕΚ για συνταξιοδότηση», συμπληρώνει ο παιδοχειρουργός του Καραμανδάνειου.

Από την πλευρά της, η 6η ΥΠΕ μέσω του διοικητή της  Γιάννη Καρβέλη, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια σε τοπικό επίπεδο. «Περαιτέρω, δεν μπορώ να πιέσω τα άλλα νοσοκομεία, διότι θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα. Έχω ενημερώσει αρμοδίως το υπουργείο Υγείας και αναμένω(σ.σ. την προκήρυξη)», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καρβέλης.

 

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής

Ναύπακτος: Σε… γνώριμα μέρη ο Τζ. Τσούνης – Με ποιους συναντήθηκε και τι συζήτησαν

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ