ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο ιστορικό μνημείο στην πλατεία του Καινουργίου

Το ιστορικό μνημείο στην πλατεία του Καινουργίου

Το ιστορικό μνημείο στην πλατεία του Καινουργίου

Για πάνω από 50 χρόνια δεσπόζει την πλατεία του Καινουργίου το χάλκινο άγαλμα προς τιμήν των ηρώων που έπεσαν στο Εθνικό καθήκον πολεμώντας για την πατρίδα…

Το άγαλμα είναι δημιούργημα του σπουδαίου Αγρινιώτη γλύπτη Θύμιου Πανουργιά και τοποθετήθηκε στο μνημείο της πλατείας επί Προεδρίας του Γιώργου Καλφούντζου.

Ένας πελταστής που πέφτει κρατώντας στο χέρι του την ασπίδα. Οι μαχητές του είδους ήταν προσφιλείς στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλίας κατά τα αρχαία χρόνια, διότι διευκόλυναν τις κινήσεις στο δύσβατο έδαφος των ορεινών περιοχών της.

Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Θεστιέων Βασίλη Φουντούλη το άγαλμα τοποθετήθηκε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, πριν την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967,όπου και δεσπόζει μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο στις Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου 1940 και 25ης Μαρτίου 1821 τελείται στο μνημείο των πεσόντων ηρώων, επιμνημόσυνη δέηση,προσκλητήριο των νεκρών μας στους αγώνες υπέρ της Ελευθερίας και αξιοπρέπειας του Έθνους και ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων.

Από τις σχολικές χορωδίες ψέλνεται ο Εθνικός μας ύμνος και ακολουθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών μας.

Στην βάση του μνημείου είναι τοποθετημένη μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα όπου είναι χαραγμένη η εξής φράση του Έλληνα ποιητή Ιωάννη Πολέμη : “εδώ δεν ξεχωρίζουν με ονόματα οι νεκροί στη δόξα σμίγουν όλοι κι ένας είναι όλοι αυτοί”.

Πηγή:kainourgiopress.blogspot.gr

Καινούργιο: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr