ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΤο Europe Direct με αφορμή την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης

Το Europe Direct με αφορμή την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Ευρώπης και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής  δήλωσης Σούμαν. Είναι η ημερομηνία που αποτελεί επίσημο σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την σημαία και τον ύμνο.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Την  9η Μαΐου 1950, σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερεθνικός θεσμός που τελικά μετεξελίχθηκε στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση».Το εγχείρημα της θεσμικής συγκρότησης των κρατών μελών σε μια πολυεθνική και υπερεθνική οντότητα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίνεται ως επιτυχημένο, έστω και εάν έχουν σημειωθεί κάποιες φορές, περίοδοι δοκιμασίας του εγχειρήματος αυτού.
Σήμερα βιώνουμε μια περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δοκιμάζεται εξαιτίας  κυρίως της οικονομικής κρίσης που βιώνουν αρκετά κράτη μέλη και πολύ έντονα η χώρα μας. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε και τα θεσμικά της όργανα. Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, για τις θέσεις εργασίας τους, για τις συντάξεις τους.
Επιβάλλεται, λοιπόν, η  Ε.Ε. να κάνει το επόμενο βήμα , να  ξεπεράσει τις αντιθέσεις και να αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ασυμμετρίες με στόχο την συνολική ευημερία των πολιτών της, την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου και την διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας.
Φέτος με την ευκαιρία των εκλογών της 25ης Μαΐου 2014,για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου, καλούνται οι πολίτες να τοποθετηθούν με την ψήφο τους και να πάρουν θέση σχετικά με ποιο είναι το όραμα τους και ποια η στάση τους σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης. Η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και να προσέλθουμε στις κάλπες προτείνοντας με την ψήφο μας τις πολιτικές που ο καθένας μας επιθυμεί.
Τα λόγια  του Ρομπέρ Σουμάν πριν 54 χρόνια: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη», παραμένει επίκαιρο και μας καλεί να πάρουμε θέση και να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουμε.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr