
Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη «στο μικροσκόπιο» και τα λεωφορεία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Θετικοί στους ελέγχους οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στο κυβερνητικό «μικροσκόπιο» φαίνεται πως έχει μπει και η λειτουργία σε κάθε επίπεδο των μέσων μαζικής μεταφοράς, με τον Πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων ασφαλείας σε πλοία και λεωφορεία.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς από δω και στο εξής ανεξαρτήτως περιόδου, με σκοπό να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος και κάθε πιθανή αστοχία.
Το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία και πολλά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας «διαθέτουν» λεωφορεία τα οποία είναι ιδιόκτητα, συνεπώς, το καθεστώς είναι διαφορετικό σε σχέση με τα λεωφορεία που κινούνται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Αυτό σημαίνει πως είναι δυσκολότερο να καταγραφούν περιπτώσεις σαν κ αυτή στην Αθήνα, στην περιοχή του Φαλήρου, όπου έπεσε τμήμα της εσωτερικής οροφής από το αστικό λεωφορείο.
Η διάφορα, όπως προαναφέραμε, είναι πως τα λεωφορεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, είτε τα αστικά, είτε τα υπεραστικά, είναι ιδιόκτητα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ιδιοκτησία «φέρνει» την συνεχή συντήρηση, καθώς το λεωφορείο είναι «εργαλείο» δουλειάς από το οποίο εξαρτάται άμεσα ο ιδιοκτήτης, ενώ η προσωπική ευθύνη για τη συντήρηση αυξάνεται περισσότερο όταν σ’ αυτό επιβιβάζεται κόσμος για να εξυπηρετηθεί.
Τόσο ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, όσο και ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου είναι θετικοί στην εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνωντας πως το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας όταν οι έλεγχοι είναι συνεχείς.Παράλληλα τονίζουν πως λόγω του καθεστώτος στην επαρχία υπάρχει προσωπική ευθύνη για την συντήρηση των οχημάτων και άμεση εξάρτηση της εργασίας των επαγγελματιών από το να είναι καλοδιατηρημένο το λεωφορείο τους.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Φώτης Μούκας μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

«τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας είναι ιδιόκτητα και είναι συντηρημένα. Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες τους τα προσέχουν, γιατί εκτός του ότι είναι ιδιόκτητα, κυρίως γιατί μεταφέρουν πολύ κόσμο καθημερινά. Δεν τίθεται κανένα θέμα σε κάθε τομέα που αφορά την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, είτε μιλάμε για τα ελαστικά, είτε για τα μηχανικά μέρη του λεωφορείου, είτε για πυροσβεστήρες, είτε για τεχνικά ζήτημα που ελέγχονται και από το ΚΤΕΟ.
Πέραν όμως αυτών που είναι το βασικότερο, εμείς ως Υπεραστικό ΚΤΕΛ συνεχώς ζητάμε τα έγραφα από κάθε έλεγχο του εκάστοτε λεωφορείου για να είμαστε και εμείς πλήρως ενημερωμένοι και να διαπιστώνουμε πως όντως οι κανόνες ασφαλείας και λειτουργίας ενός οχήματος που μεταφέρει κόσμο είναι σε ισχύ, ενώ ο στόλος μας είναι πλήρως ανανεωμένος με λεωφορεία σύγχρονα που διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Οι έλεγχοι είναι καλό να γίνονται και όλοι τους επιθυμούμε.
Η απόφαση για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πλοία και στα λεωφορεία, που είναι και το «κομμάτι» που μας αφορά και για το οποίο μπορώ να μιλήσω, είναι προς την σωστή κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου Κώστας Νάκος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«τα αστικά λεωφορεία δεν έχουν πολλά προβλήματα και δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, κινούνται μέσα στην πόλη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές πάντα. Επίσης, τα λεωφορεία είναι ιδιόκτητα, είναι δηλαδή η δουλειά μας, το ψωμί μας και σε συνδυασμό με το ότι επιβιβάζονται σ’ αυτά κόσμος που θέλει να εξυπηρετηθεί μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί ως προς την συντήρηση τους. Εξάλλου, για να κυκλοφορεί ένα λεωφορείο στο οποίο επιβιβάζεται κόσμος υπάρχουν και εφαρμόζονται δικλίδες ασφαλείας, αλλιώς δεν γίνεται να δουλέψει, να κυκλοφορήσει το λεωφορείο.
Η συντήρηση γίνεται επιμελώς, γιατί οι μέτοχοι του Αστικού ΚΤΕΛ έχουν την ευθύνη από μόνοι τους. Τα αστικά στην επαρχία είναι ιδιωτικά, ενώ στις μεγάλες πόλεις το καθεστώς είναι διαφορετικό. Συνεπώς, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αν κάτι είναι δικό σου το προσέχεις καλύτερα, πόσο μάλλον αν αυτό είναι και η δουλειά σου, αν δηλαδή απ’ αυτό εξαρτάσαι και πολύ περισσότερο αν σ’ αυτό μπαίνει και κόσμος, επιβάτες».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία έμεινε στα… χαρτιά