Το δημογραφικό και η φυγή των νέων «βασανίζουν» τη Δυτική Ελλάδα - Υπάρχει ακόμη το brain drain

Το δημογραφικό και η φυγή των νέων «βασανίζουν» τη Δυτική Ελλάδα - Υπάρχει ακόμη το brain drain
Το δημογραφικό και η φυγή των νέων «βασανίζουν» τη Δυτική Ελλάδα. Υπάρχει ακόμη το brain drain όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία αρνητικά μεταναστευτικό ισοζύγιο κατά σχεδόν 4.000 άτομα στη Δυτική Ελλάδα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα (και όχι μόνο από την πλευρά των εισροών) αναδεικνύεται ως ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζει η έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις ελληνικές περιφέρειες.

Πρόκειται για μια έκθεση που συμβάλει στη συστηματική καταγραφή των τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες, με σκοπό την ανάδειξη προτεραιοτήτων πολιτικής για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ σημειώνεται επίσης ότι το brain drain των μνημονιακών χρόνων δεν είναι μεν στα ίδια επίπεδα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς οι νέοι αναζητούν ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας, γεγονός που επηρεάζει εκ των πραγμάτων και την πληθυσμιακή εξέλιξη.

Παράλληλα, ο ΙΟΒΕ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες του δημογραφικού ζητήματος, καθώς οι θάνατοι είναι μεγαλύτεροι των γεννήσεων. Επομένως, το μεταναστευτικό ισοζύγιο ενδέχεται να καλύψει έστω εν μέρει το φυσικό.

Δημογραφικό «καμπανάκι» : Χάθηκε σε 30 χρόνια πληθυσμός ανάλογος με αυτό το Δήμου Μεσολογγίου

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται 9η ως προς τη σωρευτική μεταβολή (μείωση) του φυσικού της ισοζυγίου (-37.978 άτομα) από το 1990 έως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει «χαθεί» πληθυσμός ανάλογος με που είχε παλιότερα ο ολόκληρος ο Δήμος Μεσολογγίου, καθώς πλέον στην τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του Δήμου Μεσολογγίου φτάνει μόλις τις 32.000. Η Δυτική Ελλάδα περιοχή καταγράφει πλέον κατά μέσο όρο 6.250 γεννήσεις και 7.400 θανάτους ετησίως. Το 2022, οι γεννήσεις μειώθηκαν σε 5.313 και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 8.112, επιδεινώνοντας περαιτέρω το αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.

Συνεχίζουν να φεύγουν οι νέοι από τη Δυτική Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα κατέγραψε τα τελευταία έτη το δεύτερο πιο αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, με καθαρές εκροές κατά 1.014 άτομα το 2022. Το αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στην καθαρή εκροή του ενήλικου πληθυσμού (24-64 ετών).

Το δημογραφικό και η φυγή των νέων «βασανίζουν» τη Δυτική Ελλάδα - Υπάρχει ακόμη το brain drainΚαθώς σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται μια αύξηση στο μεταναστευτικό ισοζύγιο, παρατηρείται επίσης πως όλες οι περιφέρειες εκτός της Αττικής σε μεγάλο ποσοστό, και της Δυτικής Ελλάδας σε αρκετά μικρότερο, κατέχουν θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο από το 2019 έως και το 2022. Συγκεκριμένα το αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο της Δυτικής Ελλάδας υπολογίζεται σε σχεδόν 4.000 άτομα (για την ακρίβεια 3.917 άτομα) για την τετραετία 2019-2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό ισοζύγιο ανά περιφέρεια, ελλείψει ιστορικών δεδομένων σε τέτοιο γεωγραφικό επίπεδο, βασίζεται στις προβολές της Eurostat, οι οποίες ξεκινούν το 2019. Αρκετά σημαντική σημείωση είναι πως μιλώντας για μεταναστευτικό ισοζύγιο σε περιφερειακό επίπεδο, οι μεταναστευτικές εισροές και εκροές μπορούν να αφορούν και άτομα που βρίσκονται ήδη στην χώρα, και μεταναστεύουν από μια περιφέρεια στην άλλη. Δυστυχώς, δεν διατίθενται δεδομένα για εγχώριες μετακινήσεις πληθυσμών, που θα καθιστούσε πολύ σημαντική πληροφορία για τις προτιμήσεις αλλά και τις συνθήκες μετακίνησης του εγχώριου πληθυσμού.

Είναι δεδομένο ωστόσο -έστω και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία- ότι όπως συνέβαινε και σε άλλες περιόδους, ένα μέρος της νεολαίας από την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα μετακινείται σε άλλες περιοχές της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΙΟΒΕ. στη Δυτική Ελλάδα καταγράφεται στα άτομα με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και στα άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης το έκτο χαμηλότερο μεταξύ των 13 περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση του ΙΟΒΕ συνολικά για τη χώρα επισημαίνει πως «βασιζόμενοι σε πραγματικές στατιστικές και όχι εκτιμήσεις, μέσω του μεταναστευτικού ισοζυγίου σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται πως οι μεταναστευτικές εισροές δεν επαρκούν να αντιστρέψουν την πληθυσμιακή μείωση που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη δραστική μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιφέρειες».

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αγρίνιο: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Πολυδύναμο Κέντρο, Κινητή Μονάδα Παρέμβασης και την Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης στο Αγρίνιο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;