Το «αναχρονιστικό Κράτος» δεν μπορεί να το ανατρέψει το παλαιό πολιτικό σύστημα

...Ακούμε κυρίως από κυβερνητικούς παράγοντες (...)για τους «βολεμένους» υπαλλήλους του ΟΣΕ «που αρνούνται την αξιολόγηση», για το «αναχρονιστικό Κράτος»...

Τέμπη

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αν κάποιος δεν κοιτά να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτή την τραγωδία, σίγουρα θα βλέπει ότι τα αίτια του δυστυχήματος είναι πολλά.

Και δεν αφορούν μόνο όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα. Ούτε βέβαια το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά στα συστήματα ασφαλείας που λείπουν εδώ και πολλά χρόνια. Αν ήταν έτσι, τουλάχιστον κάθε μήνα θα είχαμε και από μια μετωπική σύγκρουση τρένων.

Από την άλλη σίγουρα το ανθρώπινο λάθος και οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν όσους εκείνο το βράδυ ήταν σε θέσεις «κλειδιά» στον ΟΣΕ, είναι η πρωταρχική (και όχι η μοναδική) αιτία του δυστυχήματος.

Βάσει αυτού όμως ακούμε κυρίως από κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά όχι μόνο, για «την παλιά Ελλάδα» για τους «βολεμένους» υπαλλήλους του ΟΣΕ «που αρνούνται την αξιολόγηση», για το «αναχρονιστικό Κράτος» ή αλλιώς το «βαθύ Κράτος».

Και το ερώτημα είναι ποιος θα ανατρέψει αυτό το «αναχρονιστικό Κράτος»; Είναι άραγε το υπάρχον πολιτικό σύστημα της χώρας ή τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα –γιατί υπάρχουν και τα κόμματα που είναι βολεμένα στο 5%- σε θέση να… επανιδρύσουν το Κράτος, όπως έλεγε ο τέως Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής χωρίς να τα καταφέρει ούτε αυτός; Το πολιτικό σύστημα της χώρας παραμένει το ίδιο αμεταρρύθμιστο, πως θα μπορέσει να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά το Κράτος;

Την «παλιά Ελλάδα», το «αναχρονιστικό Κράτος» δεν μπορεί να το ανατρέψει το παλαιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να αντιμετωπίζει το Κράτος ως λάφυρο και διορίζει ημετέρους και άσχετους σε κομβικές θέσεις το Δημοσίου, όπως διοικητές σε Νοσοκομεία, προέδρους και διοικητικά συμβούλια σε Οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ κτλ δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει το Κράτος.

Ένα πολιτικό – κομματικό σύστημα που δημιουργεί μόνο πολιτικά τζάκια και συντεχνίες δεν μπορεί. Γι’ αυτό και η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα, γι΄ αυτό και ο κύκλος της Μεταπολίτευσης δεν κλείνει.

Είναι βέβαια κάπως παρήγορο που μια μερίδα του πολιτικού συστήματος διαπιστώνει πως η «παλιά Ελλάδα» πρέπει να «σβήσει», γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, αλλά δυστυχώς αυτή η διαπίστωση έρχεται κατόπιν «εορτής» και γρήγορα ξεχνιέται…

Εφημερίδα "Συνείδηση"

Θα έχουμε πάλι 25η Μαρτίου αλά 2010-2014;