ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο αφήγημα του αυταρχισμού και ο δείκτης… φιλελευθερίας!

Το αφήγημα του αυταρχισμού και ο δείκτης… φιλελευθερίας!

Το αφήγημα του αυταρχισμού και ο δείκτης… φιλελευθερίας!

Το αφήγημα του αυταρχισμού και ο δείκτης… φιλελευθερίας!

Σύμφωνα με αρκετούς, στην Ελλάδα υπάρχει μικρότερη ελευθερία στον Τύπο από την Σιέρρα Λεόνε που έχει στρατιωτικό νόμο. Αυτό δεν αλλάζει, είναι μια επιτυχία της αντιπολίτευσης που έχει καταφέρει να πείσει πολύ κόσμο, ειδικά τους νέους, περίπου ότι “έχουμε χούντα”. Για να το πιστοποιήσεις όμως αυτό πριν το πάρουν τα τρολ στο twitter και οι οπαδοί στα πανό στα γήπεδα, πρέπει να το ντύσεις με κάποια σοβαροφάνεια.

Έτσι βάζεις μια ένωση δημοσιογράφων(από τις χιλιάδες που υπάρχουν) ή κάποια αρχή διαφάνειας(επίσης από τις χιλιάδες που υπάρχουν) και βγάζει ένα πόρισμα ότι η Ελλάδα είναι 108η σε ελευθερία Τύπου και το αφήγημα είναι έτοιμο προς αναπαραγωγή και κατανάλωση.

Τώρα, αν όσα ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών συνιστούν ανελευθερία, τι μπορεί κανείς να πει;

Πλέον, έχουμε ένα νέο αφήγημα. Ένα… Σουηδικό Ινστιτούτο είπε(;) ότι η Ελλάδα από φιλελεύθερη δημοκρατία έχει γίνει… εκλογική. Λες και κανένας θέλει φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ελλάδα!

Ξαμολήθηκαν, λοιπόν, αριστερά και δεξιά δίκτυα, ακόμη και το σάιτ του Σάββα Καλλεντερίδη(!), κι έγραψαν την είδηση: “Στην κάθε άλλο παρά τιμητική λίστα με τα τρία κράτη του κόσμου όπου καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια η πιο απότομη τάση προς τον αυταρχισμό ενέταξε την Ελλάδα (μαζί με την Αρμενία και τον Μαυρίκιο) το έγκυρο ινστιτούτο V-DEM του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ με τα αίτια της ραγδαίας διολίσθησης να σχετίζονται με το σκάνδαλο των κρατικών υποκλοπών και την καθυστέρηση στη διερεύνησή του, τις απόπειρες ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τη στενή σχέση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία”.

Και μπαίνεις μέσα στο θέμα για να διαπιστώσεις πως ακριβώς έχουν τα στοιχεία. Εκεί όμως με έκπληξη βλέπεις πως αυτή η κρίση περί του πως χαρακτηρίζεται η Ελλάδα είναι λίγο… σχετική! Αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ΕΥΠ, Δημόσια Τηλεόραση(;) και Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ(;) καθώς και ότι “Δημοσιογράφοι εμποδίζονται τακτικά να κάνουν ρεπορτάζ σε μια σειρά από θέματα όπως το μεταναστευτικό»! Αυτά στο σάιτ του Καλεντερίδη, για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα!

Και για το τέλος; “Η Ελλάδα, βάσει της μεθοδολογίας του Σουηδικού Ινστιτούτου, είναι στην 49η θέση του Δείκτη Φιλελεύθερης Δημοκρατίας δηλαδή μία θέση κάτω από τη Βουλγαρία (48η) και τέσσερις θέσεις κάτω από την Κύπρο (45η). Άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία (55η), το Κόσοβο (70ο), η Πολωνία (78η), το Μαυροβούνιο (82ο), η Αλβανία (83η), η Βόρεια Μακεδονία (90η), η Σερβία (104η), η Ουκρανία (114η) και η Ρωσία (159η)”!

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο δείκτης “φιλελευθερίας” δεν είναι και τόσο ακριβής και δεν παρουσιάζεται σαφές στοιχείο που να συγκρίνει την Ελλάδα με τον… Μαυρίκιο και την… Αρμενία. Μπορεί, όμως να δει πού είναι άλλες χώρες παρόμοιες με την δική μας…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Οι συντεχνίες που κρατάνε από τους Οθωμανούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ