Το 4% που ψηφίζει πρώτη φορά, τι θα ρίξει στην κάλπη;

Ένας από τους βασικούς απροσδιόριστους παράγοντες είναι οι νέοι ψηφοφόροι, εκείνοι που δεν έχουν μετάσχει ξανά σε εκλογές.

Οι αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας

Οι πληροφορίες λένε πως αμέσως με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών για τις 21 Μαΐου βγήκαν τα μπλοκάκια και όλοι μετράνε τα κουκιά.

Ένας από τους βασικούς απροσδιόριστους παράγοντες είναι οι νέοι ψηφοφόροι, εκείνοι που δεν έχουν μετάσχει ξανά σε εκλογές.

Υπολογίστηκαν ήδη σε ένα 4% του εκλογικού σώματος και με λίγα λόγια είναι αδύνατον να προβλεφθεί πώς θα φερθούν μπροστά στις κάλπες.

Δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν έχουν διαβάσει κάποια ανάλυση ποτέ, δεν βλέπουν μετά την επικεφαλίδα και τις πρώτες γραμμές από οποιοδήποτε κείμενο.

Δεν είναι καν στο facebook ούτε στο κομματικοποιημένο twitter (παρότι δεν το ξέρουν, επηρεάζονται από αυτό λόγω των τρολ και των fake λογαριασμών που κάνουν πολιτική) ενώ "ενημερώνονται" αποκλειστικά από TikTok και Instagram.

Με άλλα λόγια από ό, τους φέρνει ο αλγόριθμος μπροστά τους ανάλογα με τις παρέες και τα ενδιαφέροντά τους. Γι' αυτό και κάνουν θραύση, λένε κάποιοι αναλυτές, οι ακραίες φωνές που έχουν πέραση στις ηλικίες αυτές αφού λένε όσα θέλει η νεολαία να ακούσει.

Ταυτόχρονα, δεν απαντούν ποτέ σε γκάλοπ και δεν εκφράζουν ποτέ τις προτιμήσεις τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μεγάλα τμήματα αυτών των νέων ψηφοφόρων ανάγονται είτε σε πολιτικοποιημένους- έως και στρατευμένους- νέους που τελειώνουν το Λύκειο ή ξεκινούν το Πανεπιστήμιο και γοητεύονται από την "αντισυστημικότητα" (υιοθετώντας όλη την σημειολογία της) είτε σε απολιτίκ και... χαβαλέδες που είναι πιο επιρρεπείς σε όσα λέει ο λαϊκισμός μέχρι τις παρυφές του εθνικισμού.

Φυσικά και υπάρχουν και παιδιά καλλιεργημένα που θέλουν να έχουν την νεανική ορμή αλλά και να σκέφτονται χωρίς υποβολείς. Όμως, όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι δύσκολα θα εκφραστούν και ίσως να μην πάνε να ψηφίσουν καν.

Μακάρι να μην βρούμε τίποτε τέρατα μπροστά μας μετά την κάλπη...

Εφημερίδα "Συνείδηση"

Θα πέσει θύμα… δισταγμών το Κέντρο Εμπορίου στο Αγρίνιο;