ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο 20% των Αγρινιωτών δεν έχει υποβάλει δήλωση

Το 20% των Αγρινιωτών δεν έχει υποβάλει δήλωση

Το 20% των Αγρινιωτών δεν έχει υποβάλει δήλωση
  • Φορολογικός «Γολγοθάς» με τρεις δόσεις το Σεπτέμβριο
  • Το 20% δεν έχει υποβάλει δήλωση
  • Σημαντικό το ποσοστό των δηλώσεων της τελευταίας στιγμής στο Αγρίνιο
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

 

«Καυτός» αναμένεται να είναι φορολογικά ο Σεπτέμβριος για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς θα πρέπει να προγραμματίσουν την καταβολή της τριπλής δόσης του φόρου εισοδήματος, που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ!

Την ίδια στιγμή αντιμέτωποι με το χρόνο φαίνεται πως είναι φορολογούμενοι και λογιστές, καθώς η παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων είναι η 10η Σεπτεμβρίου.

Με τα δεδομένα αυτά και με το στοιχείο ότι το 20% των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρήσεων/εταιρειών, δεν έχει έρθει καν σε επαφή με τον λογιστή ώστε να γίνει η συνεννόηση για να συνταχθεί η φορολογική δήλωση, κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα να μοιάζει ως «Γολγοθάς».

Τα δεδομένα έχουν κάνει τους λογιστές μέσω της Ομοσπονδίας τους να επιμένουν σε παράταση μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, συναντούν όμως τουλάχιστον προς ώρας τη σθεναρή «αντίσταση» του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Η διορία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων (Ιουλίου-Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως και τις 17 Σεπτεμβρίου! Αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Σεπτεμβρίου.

«Είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν έχουν μεταβεί στον λογιστή τους για την φορολογική τους δήλωση. Τόσο πανελλαδικά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου εκτιμούμε πως το 20% δεν έχει κάνει ακόμη κρούση στο λογιστή για την φορολογική δήλωση.

Συνήθως όσοι το αφήνουν για τελευταία στιγμή αντιμετωπίζουν κάποιο κόλλημα, δεν χρειάζεται να είναι σοβαρό, αλλά είναι ικανό για να παρουσιαστεί καθυστέρηση στη διαδικασία» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης εστιάζοντας στα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας τονίζει: «φέτος η εκτίμηση η δική μου και των συναδέλφων λογιστών είναι πως το 20% των φορολογούμενων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής δεν έχουν ακόμη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, δεν έχουν έρθει σε επαφή καθόλου δηλαδή με το λογιστή τουςμ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Συνήθως σ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και χρονοτριβή, συχνά όχι για κάποιο σοβαρό λόγο. Κατά κανόνα στην περιοχή μας, στην περιοχή του Αγρινίου, όπως έχει δείξει και η «ιστορία» τα προηγούμενα χρόνια, το 20% με το 25% αφήνει την υποβολή της δήλωσής του για την τελευταία στιγμή, δηλαδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Αυτός ο λόγος είναι που επιμένουμε και σαν σύλλογος και σαν ομοσπονδία σε πανελλαδικό επίπεδο να δοθεί η παράταση μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Θα επιμένουμε ελπίζοντας».

Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι καλό είναι να έχουν κατά νου τα παρακάτω και να ζητήσουν την συμβουλή των λογιστών για το τι θα πρέπει να πράξουν.Συγκεκριμένα το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει ήδη γνωστό το τι ισχύει για την εφάπαξ καταβολή, τις τρείς πρώτες δόσεις, την πάγια ρύθμιση και την πληρωμή με κάρτα:

Εφάπαξ καταβολή: Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί στο σύνολό του έως και τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Τρεις πρώτες δόσεις: Εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά τις 27 Αυγούστου, αλλά εμπρόθεσμα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση, η οποία αφορά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν με μηνιαίες δόσεις το φόρο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάγια ρύθμιση: Όσοι από τους φορολογούμενους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο στις προκαθορισμένες δόσεις, τότε θα μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως και 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο είναι 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή τους και με πιστωτική κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση εφόσον η πληρωμή γίνει έως τις 27 Αυγούστου τότε θα επωφεληθεί της έκπτωσης του 3%. Το συνολικό ποσό θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι τακτικοί στην καταβολή των δόσεων στην τράπεζα του, προκειμένου να «φουσκώσει» το υπόλοιπο της κάρτας τους.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ελεύθερος ο εμπλεκόμενος με τις κλοπές στο Ευηνοχώρι

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr