ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤίτλοι τέλους για τον “Ματραλή”

Τίτλοι τέλους για τον “Ματραλή”

Έπεσε η αυλαία για το καφέ-ζαχαροπλαστείο “Ματραλής” στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Λειτουργούσε από το 1908 και είχε συνδεθεί ως σημείο συναντήσεων, συζητήσεων και αποτελούσε την ιστορία της πόλης. Όλες οι κοινωνικές τάξεις είχαν απολαύσει τον καφέ και τα μοναδικά γλυκά που προσέφερε με την ασυναγώνιστη ποιότητα.

Από το πρωί της Τρίτης μια διαφορετική εικόνα αντίκρισαν όσοι πέρασαν από την κεντρική πλατεία. Οι καρέκλες μαζεμένες,εντός του καταστήματος, φέρουν εικόνες και αναμνήσεις από ένα στέκι που, για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες, αποτελούσε σημείο συνάντησης και ανεμελιάς.
Μιλώντας στην “Σ” ο ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης κ. Γρηγόρης Ράπτης, εμφανώς συγκινημένος, καθώς επαγγελματικά και προσωπικά είχε βιώσει τις εποχές που το Αγρίνιο,όπως αναφέρει, “έδινε ραντεβού στον Ματραλή. Είναι γραμμένο μέσα στην ιστορία του Αγρινίου, το πρώτο μαγαζί που ξεκίνησε το 1908. Ξεκίνησε να εργάζεται ο μεγάλος μου αδερφός το 1962, εν συνεχεία και εγώ το 1969 και το 1981 γίναμε συνεταίροι. Μετά ανοίξαμε την επιχείρηση στο συντριβάνι και ύστερα την βιοτεχνία με το παγωτό. Μετά το 2009 που ξεκίνησαν οι αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα μείωση στην κατανάλωση στα καταστήματα που τροφοδοτούσαμε και μοιραία η κατάσταση έφτασε εκεί που βλέπουμε σήμερα.”
Οι αναμνήσεις από το στέκι της πλατείας φέρνουν στο νου του κ.Ράπτη το γεγονός ότι “ήταν σημείο αναφοράς για το Αγρίνιο. Όποιος ερχόταν και ήθελε να κλείσει ραντεβού έδινε σημείο συνάντησης τον Ματραλή.”
Το κατάστημα μπορεί να είναι κλειστό και στην θέση του να ανοίξει επιχείρηση με θαλασσινά, όπως ακούγεται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στις καρδιές των Αγρινιωτών δεν πρόκειται να ξεχαστούν τα γλυκά αλλά κυρίως το “φραπόγαλο του Ματραλή”.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr