ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΜε την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα (εικόνες)

Με την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα (εικόνες)

Με την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα (εικόνες)

Με την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως σήμερα η αποκατάσταση από μηχανήματα της Περιφέρειας και πως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κατοίκων για τις καθυστερήσεις του Υπουργείου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα (εικόνες) Το μπουρίνι της Τετάρτης αποδείχθηκε αρκετό για να παρασύρει τμήμα της πρόχειρης κατασκευής – περάσματος – που είχε δημιουργηθεί στην αρχή του καλοκαιριού στο Εύηνο. Η στάθμη των νερών του ποταμού ανέβηκε με αποτέλεσμα να κατέβει και μεγάλος όγκος φερτών υλικών και η πρόχειρη γέφυρα να «φύγει»…

Οι κάτοικοι του Γαλατά και του Περιθωρίου τρομοκρατήθηκαν, καθώς ξύπνησαν οι μνήμες της πρώτης περιόδου μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου, που δεν υπήρχε πρόσβαση προς το Γαλατά και το Περιθώρι και αναγκάζονταν να κάνουν 70χλμ μέσω της Ιόνιας Οδού για να φτάσουν από το χωριό τους στο Μεσολόγγι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης σε τηλεφωνική επαφή που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Τραχύλη δεσμεύτηκε πως άμεσα το πρόχειρο πέρασμα θα αποκατασταθεί. Μηχανήματα της Περιφέρειας ξεκίνησαν από χθες να δουλεύουν στο σημείο και εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα το βράδυ αυτή η πρόχειρη γέφυρα θα έχει αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ναυπακτίας Σπύρο Τραχύλη τα νερά της βροχής που έριξε στην Γραμμένη Οξιά δεν έφτασαν ακόμη στον Γαλατά. Αυτό γεννά ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ώρες, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσουν και κυρίως να ολοκληρωθούν τα έργα της γέφυρας, που θα λειτουργήσει ως ενδιάμεση λύση μέχρι την κατασκευή νέας οδικής γέφυρας.

Ο κ. Τραχύλης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«ισχύει ότι το νερό παρέσυρε τμήμα του πρόχειρου περάσματος από τον ποταμό Εύηνο. Περίπου στις 11 του πρωινού της Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης μαζί με τα μηχανήματα θα ήταν στο σημείο για την αποκατάσταση της ζημιάς. Από εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα έργα για την προσωρινή γέφυρα. Ανησυχία όμως υπάρχει. Βρέχει στα βουνά και το νερό δεν έφτασε ακόμη στον Γαλατά.

Ο Εύηνος ξεκινάει από τη Γραμμένη Οξιά και εκεί έβρεξε πολύ, συνεπώς το νερό δεν έφτασε στον Γαλατά το πρωί της Πέμπτης. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες λόγω των βροχών. Η Αστυνομία έκλεισε την πρόχειρη διέλευση και κανείς από το πρωί της Πέμπτης δεν έχει πρόσβαση. Ο καιρός είναι τέτοιος που συνεχώς βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για το κάθε τι που μπορεί να προκύψει».

Οι κάτοικοι του Γαλατά που βρίσκονται ξανά αποκλεισμένοι, δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί στις εκτιμήσεις τους, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα διαμαρτύρονταν, βλέποντας το καλοκαίρι να περνά ανεκμετάλλευτο και να μην προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή μιας κανονικής γέφυρας -και όχι διέλευσης μέσα από το ποτάμι- που θα δώσει την ενδιάμεση λύση για τα δύο περίπου χρόνια, που θα απαιτηθούν για την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας του Ευήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων συνεδρίασε χθες βράδυ για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Όλγα Δασκαλή: Αναγκαιότητα δράσης για τη γέφυρα του Ευήνου και τα λοιπά αντιπλημμυρικά έργα

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν μαζί με τη νέα γέφυρα και το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Έχουν ειπωθεί πολλά, όμως σε περίπου 3 εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία (παράγοντας αύξησης της κυκλοφορίας) και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε – για να μην μας παραπληροφορούν- ότι:
Τα έργα για τη δημιουργία προσωρινής λύσης προβλέπεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ακόμα όμως δεν έχει δοθεί εντολή έναρξης! Μέχρι στιγμής γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες. Από την στιγμή της έναρξης θα χρειαστούν 6 με 8 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της προσωρινής λύσης. Η προσωρινή λύση προσδοκά να βγάλει τον χειμώνα. Για την μόνιμη λύση ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη έναρξης. Είναι κομβικής σημασίας η τοπική αυτοδιοίκηση να πιέσει και να πρωτοστατήσει για την άμεση έναρξη των εργασιών.
Με την τελευταία τροποποίηση (25.07.2022) Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την περιοχή μας προβλέπονται τα εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ:

Έργα διευθέτησης ποταμού Εύηνου (κατάντη υφιστάμενων γεφυρών Περιφερειακής Εθνικής Οδού & Σιδηροδρομικής Γέφυρας) που περιλαμβάνει:

α) Μέτρα προστασίας και αποκατάστασης ζημιών/βλαβών των υφιστάμενων γεφυρών Π.Ε.Ο. & ΣΓ ποταμού Εύηνου,
β) Κατασκευή κατάντη των γεφυρών αναβαθμού βαθμιδωτής πτώσης με λεκάνη καταστροφής ενέργειας,
γ) Κατασκευή αγωγού εκτροπής κατά μήκος της αριστερής υψηλής κοίτης για τον έλεγχο των υδάτων (τόσο στη φάση κατασκευής όσο και μελλοντικά, όταν και εφόσον απαιτηθεί η συντήρηση ή αποκατάσταση βλαβών του προτεινόμενου αναβαθμού)
δ) Σημειακές και μικρής κλίμακας διαμορφώσεις της χαμηλής κοίτης στην περιοχή ανάντη του αναβαθμού και μέχρι ~100 m ανάντη της οδογέφυρας της Π.Ε.Ο., προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή υδραυλικά προσαγωγή της ροής στα βάθρα των γεφυρών και τον αναβαθμό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ:

Έργα διευθέτησης τάφρου ΠΤ 7 στην περιοχή του οικισμού Ζεστής: περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού ορθογωνικού αγωγού συνολικού μήκους 559,70 m., για την αποτελεσματική αποχέτευση των όμβριων υδάτων καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού της Ζεστής, της Π.Ε.Ο. και της Σ.Γ.,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΑ:

– Έργα διευθέτησης ρ. Αγριλιάς (Αποχετευτική τάφρος TXXVI1): περιλαμβάνει την επένδυση της κοίτης σε όλο το μήκος με στρώμνες λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων ώστε να βελτιωθούν τα υδραυλικά χαρακτηριστικά και η παροχετευτικότητα του ρέματος.
-Συλλεκτήρας ομβρίων ΠΕΟ: περιλαμβάνει την κατασκευή συλλεκτήρα με ορθογωνική διατομή από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους 1.620 m., για την υδροσυλλογή των πλημμυρικών απορροών και την καθοδήγηση τους σε κατάλληλο αποδέκτη.

Επιβάλλεται για ακόμη μια φορά να επιμείνουμε ζητώντας συνολική παρουσίαση των εγκεκριμένων παραπάνω έργων από την ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚ/ΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και να απαιτήσουμε την άμεση έναρξη των εργασιών.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Με την πρώτη βροχή στον Εύηνο «έφυγε» η πρόχειρη γέφυρα (εικόνες)

Αγρίνιο: Κοσμοπλημμύρα στην πλατεία Δημοκρατίας για την επίσημη έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (video+φωτο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ