Την Πέμπτη στον «Ευαγγελισμό» το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα

Από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αρχίζει σήμερα (12/3) η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με στόχο την μείωση των…

evaggelismos

Από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αρχίζει σήμερα (12/3) η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με στόχο την μείωση των αναμονών. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «με αυτό το μέτρο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαρινάκης την Πέμπτη 14 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό ενώ σήμερα θα διεξαχθούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ένα στο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου. «Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων».

Το κόστος των σημερινών χειρουργείων θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος.

Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.

Αδ. Γεωργιάδης: Μετά από 40 χρόνια ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μετά από 40 χρόνια που είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το θέμα αυτό έγινε πλέον πράξη. «Είμαι πραγματικά υπερήφανος όπου επί θητείας μου με αξίωσε ο Θεός να είμαι Υπουργός που θα πραγματοποιηθούν επιτέλους τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία τα συζητάμε στην Ελλάδα 40 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης

Σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό για κάθε κλινική να αναλαμβάνει τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων. Οι κλινικές, οι οποίες πιστεύουν ότι έχουν το διαθέσιμο προσωπικό, δηλώνουν και έχουν δηλώσει περισσότερες από 120 μέχρι τώρα σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας ότι μπορούν να διενεργούν αυτά τα χειρουργεία. Ο ασθενής πληρώνει, πληρώνει όμως δύο και τρεις φορές λιγότερο απ’ ό, τι αν θα πήγαινε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και επιλέγει το γιατρό του.

Πώς αποζημιώνεται η δαπάνη

Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22.00.

Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.
  • Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η λειτουργία αφορά όλες τις μέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.