ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤην ανιούσα τα καύσιμα, αμετάβλητοι οι φόροι: Στον «πάγο» η αγορά καυσίμων

Την ανιούσα τα καύσιμα, αμετάβλητοι οι φόροι: Στον «πάγο» η αγορά καυσίμων

Την ανιούσα τα καύσιμα, αμετάβλητοι οι φόροι: Στον «πάγο» η αγορά καυσίμων
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30 λεπτά ζητούν οι βενζινοπώλες  
  • Μετά από ένα πολύ καλό δίμηνο, αυτό του Ιουλίου και του Αυγούστους, που τα βενζινάδικα δούλεψαν αρκετά,  οι μετακινήσεις  μπαίνουν ξανά στον «πάγο» και η βενζινοπώλες βλέπουν το κύμα ανατιμήσεων να επηρεάζει και την αγορά καυσίμων

Αν και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και ως είθισται το ενδιαφέρον των καταναλωτών ξεκάνει είτε λίγες ημέρες νωρίτερα, είτε λίγες μέρες μετά την έναρξη της διάθεσης ή κατά τις γιορτινές περιόδους, φέτος, η συζήτηση στη ΔΕΘ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς, έφερε νωρίτερα το ενδιαφέρον για το που θα κυμανθεί φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!

Μετά από τη θετική αποτίμηση της δουλειάς στα βενζινάδικα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος της οποίας κρίσιμο ζήτημα θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η ζήτησή του, που τα τελευταία χρόνια θεωρείται είδος πολυτελείας!

Η συζήτηση στη ΔΕΘ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που επηρεάζει άμεσα την τιμή του, συνεπώς και τη ζήτησή του, περιορίστηκε στην εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ» τόνισε ότι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών και της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, είναι η  μείωση του φόρου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης

«Ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί περίπου 30 λεπτά. Η αύξηση ήρθε περίπου το 2012, παρέμεινε και έχει επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εκτίμηση πως τον φετινό  χειμώνα το πετρέλαιο θα κυμανθεί στο 1 ευρώ και 10 λεπτά.

Σαν ομοσπονδία και ως σύλλογος έχουμε κάνει πολλές ενέργειες προς στο Υπουργείο για να γίνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για να υπάρξει χαμηλή τιμή, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Στη ΔΕΘ έκανε αναφορά στο θέμα του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η αντιπολίτευση, η οποία είπε πως όταν θα γίνει κυβέρνηση θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει η Ε.Ε..

Το αίτημα της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου μας ήταν η μείωση να αγγίζει τα επίπεδα του 2012, να μειωθεί κατά 30 λεπτά. Είναι πάγιο το αίτημά μας τα τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ από τότε δεν εισακουστήκαμε. Η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου και θα υπάρχει διαθέσιμο πετρέλαιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2022. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Ο κόσμος επειδή ακούει συνεχώς για αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα ρωτάει «εγκυκλοπαιδικά» για την τιμή που θα έχει φέτος το πετρέλαιο και πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του, αλλά επαναλαμβάνω πως είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και λόγω του κύματος ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και λόγω ψυχολογικού παράγοντα, αφού η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Πέρσι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια, παρά τα lockdown που ανάγκασαν τον κόσμο να παραμείνει περισσότερες ώρες στο σπίτι, το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν και παραμένει, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, είδος πολυτελείας.

Μόνο στις γιορτές εφοδιάζονται λίγο επιπλέον πετρέλαιο οι περισσότεροι καταναλωτές. Οι περισσότεροι προμηθεύονται πετρέλαιο αξίας 200 ευρώ ή 300 ευρώ. Οι παραγγελίες για γέμισμα της δεξαμενής είναι πολύ ελάχιστες, όπως επίσης ελάχιστες είναι οι παραγγελίες για συμπλήρωση της δεξαμενής, ώστε να βγει όλη η χειμερινή σεζόν με πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι» τόνισε ο κ. Κακούρης.

Ο κ. Κακούρης έκανε ακόμη την αποτίμηση του καλοκαιριού στην αγορά καυσίμων σημειώνοντας :«η κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συγκεκριμένα, ήταν καλή. Ο κόσμος μετακινήθηκε με τα αυτοκίνητά του και τα βενζινάδικα τους δύο αυτούς μήνες πήγαν πολύ καλά. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι δύο αυτοί μήνες είχαν επιπλέον αύξηση της τάξης του 20%.

Μετά την έναρξη των σχολείων και λόγω των μεγάλων αυξήσεων γενικότερα και στα καύσιμα οι καταναλώσεις είναι περιορισμένες. Η αύξηση στην τιμή του καυσίμου αγγίζει τα 15 λεπτά και αυτό ξεκίνησε από την αρχή του καλοκαιριού και φαίνεται τώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός ξεκίνησε να επιβαρύνεται. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της τιμής που έχει το βαρέλι διεθνώς και έχει φτάσει τα 75 δολάρια.

Ωστόσο δεν δικαιολογεί τόση μεγάλη αύξηση και οι τιμές ακόμη είναι ανοδικές. Ο κόσμος προμηθεύεται μόνο όσα καύσιμα χρειάζεται για να πάει στον προορισμό του. Αν π.χ. κάποιος ταξιδεύει για την Αθήνα θα βάλει από 30 μέχρι και 50 ευρώ, τα φουλαρίσματα είναι ελάχιστα. Όσοι κινούνται μόνο στην περιοχή βάζουν 5 ή 10 ευρώ, το πολύ 20 ευρώ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Ποδηλατοβόλτα στην πόλη από την ΓΕΑ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr