ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑπό την άκρη της πόλης… – Μια φορά που δεν βρεθήκαμε «πίσω από τον ήλιο»!

Από την άκρη της πόλης… – Μια φορά που δεν βρεθήκαμε «πίσω από τον ήλιο»!

Από την άκρη της πόλης… – Μια φορά που δεν βρεθήκαμε «πίσω από τον ήλιο»!

Από την άκρη της πόλης… – Μια φορά που δεν βρεθήκαμε «πίσω από τον ήλιο»! 

Ίσως για πρώτη φορά μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι σε ένα ζήτημα εδώ δυτικά-ειδικότερα, στο Αγρίνιο-κάποιες εξελίξεις μας βρίσκουν μέσα στον χάρτη και όχι «πίσω από τον ήλιο». Δεν είναι πολύ συχνό να υπάρχει μια πρωτοποριακή εξέλιξη σε κάτι και να είναι η δική μας περιοχή που να σέρνει τον χορό.

Αυτό που έχουμε συνηθίσει είναι να μην έχει σκεφτεί κανείς ότι, όσο να’ ναι, μια ένωση με την Ιόνια Οδό την χρειαζόμαστε! Ή έναν δρόμο που να μας βγάζει απευθείας στην ανατολική χώρα, μέσω Καρπενησίου, κάπως θα τον χρησιμοποιήσουμε!

Στο θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και βάσει των όσων είπαν προχθές την Τρίτη παράγοντες κι αρμόδιοι, όλα κι όλα, είμαστε πλέον μπροστά.

Η δυτική Ελλάδα θα έχει τρεις πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο) που θα διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και σπίτια και μάλιστα της τεχνολογίας LNG, του υγροποιημένου αερίου, δηλαδή που θα έρχεται σε έναν σταθμό (στην Πάτρα αυτά έχουν ήδη λυθεί, γιατί διαθέτει ΒΙ.ΠΕ.) θα αεριοποιείται και θα διανέμεται μέσω δικτύου 208 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Αν επιμένουμε στο σημείο αυτό είναι γιατί οι άνθρωποι της ΔΕΔΑ τόνισαν δύο παράγοντες πρωτοφανείς, τουλάχιστον για το Αγρίνιο.

Πρώτον, η διαδικασία θα φέρει συνολικά 800 θέσεις εργασίας, άρα αναλογούν κάποιες εκατοντάδες και στην περιοχή μας, όπου το μείζον είναι η ανυπαρξία εισοδήματος εξαιτίας της απουσίας επιχειρήσεων!

Κλεισμένοι στον επιδοματικό κόσμο και σε κείνο των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, ξεχνάμε ότι μια πόλη που είναι εμπορικό κέντρο, αν δεν έχει δικές της επιχειρήσεις ώστε να δίνει δουλειές, σε λίγα χρόνια δεν θα υφίσταται.

Το δεύτερο σημαντικό που προκύπτει είναι πως σε όλη την Ευρώπη, πλην Βαρκελώνης, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πόλη σαν την Πάτρα που να διαθέτει τέτοια ενεργειακή εναλλακτική κι εδώ μπορούμε να πούμε πως μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα! Δηλαδή η ενδοχώρα της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή εμείς! Και πότε;

Την εποχή που η ρωσική εισβολή κι ο πόλεμος έστρεψαν τον κόσμο σε άλλες λύσεις πλην αγωγών από την Ανατολή… Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αυτάρκεια σε δύσκολες εποχές αλλά και άλλη θέση «στον χάρτη» για την ευρύτερη περιοχή.

Η ενέργεια δεν είναι μόνο δύναμη και οικονομία. Είναι και ο νέος κόσμος που αργά ή γρήγορα θα έρθει, ο κόσμος που αλλάζει τελεσίδικα. Οποιαδήποτε εναλλακτική που σε βοηθά να ξεφύγεις από τις παλιές εξαρτήσεις μπορεί να πάρει χρόνια αλλά τελικά θα σε φέρει σε μια νέα εποχή.

Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, για μια φορά, και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και η τωρινή αλλά και το Υπουργείο με τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις,  είδαν μπροστά κι έτρεξαν τις καταστάσεις, με τις διεθνείς εξελίξεις να τους δικαιώνουν.

Αυτό που μένει είναι όλο αυτό να «κουμπώσει» με την ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή που θα γίνει αναγκαιότητα, τις ΑΠΕ, όταν βάλουμε μια σειρά στο χάος που τις ορίζει και στα συμφέροντα που τις μάχονται όχι γιατί αγαπούν το περιβάλλον αλλά για να τις μονοπωλήσουν.

Αλλά ένα-ένα τα ζητήματα. Μένει να δούμε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο το LNG που θα έχουμε να το μετατρέψουμε σε δουλειές, σε εισόδημα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Από την άκρη της πόλης… – Μια φορά που δεν βρεθήκαμε «πίσω από τον ήλιο»!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ