ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤιμητική εκδήλωση για τον Αθανάσιο Παλιούρα

Τιμητική εκδήλωση για τον Αθανάσιο Παλιούρα

Τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά και για την προσωπικότητά του ο Αγρινιώτης επιστήμονας – καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας

Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αγρινιώτη κ. Αθανασίου Παλιούρα πραγματοποιήθηκε από έξι φορείς της περιοχής μας χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου.

Το παράρτημα Αιτωλ/νίας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο Σύλλογος Φίλων του Αγρινίου για το Άγιο Όρος, η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων, η Ενωμένη Ρωμιοσύνη και ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός «Αιτωλική Πίστη» τίμησαν με απονομή τιμητικής διάκρισης τον κ. Παλιούρα, ο οποίος έχει παράξει μεγίστης σημασίας προσφορά στον τόπο μας, στο επίπεδο της εκπαίδευσης, της παιδείας, των γραμμάτων, του πολιτισμού και εκ παραλλήλω έχει προσφέρει πολλά και για την ανάδειξη του τόπου.
Ο  κ. Παλιούρας με προσωπική δουλειά έχει αναδείξει και προβάλει σε πανελλαδικό επίπεδο την Βυζαντινή Αιτωλ/νία. Ο τιμώμενος Αγρινιώτης καθηγητής στην ομιλία του με θέμα «Οι Καλύβες του Αγίου Όρους: τα θησαυροφυλάκια της πίστης και της ορθόδοξης παράδοσης», ανέπτυξε την ζωή μοναχών και ασκητών που έζησαν στα Νότια του Αγίου Όρους, δύσκολες περιοχές που οι εν λόγω υπερασπιστές της πίστεως είχαν στήσει τις σκήτες τους.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Νικόλαο τον Αγιορείτη, ο οποίος έζησε πάμφτωχος και στον Νοτάριο Νοταρά, όπου μαζί συνέγραψαν μια σειρά βιβλίων, καθοριστικότατα για την παιδεία του υπόδουλου γένους και η κυκλοφορία τους δεν έμεινε μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Το «Πηδάλιο» και ο «Αόρατος Πόλεμος» ήταν κάποια από τα βιβλία των δύο αυτών συγγραφέων.
Ο κ. Παλιούρας έκανε αναφορά και σε άλλες ακόμη προσωπικότητες. Μεταπηδώντας στην συνέχεια στον 20ο αιώνα αναφέρθηκε στον Πορφύριο, τον Ιάκωβο και τον Πατέρα Παΐσιο. Η τιμητική αυτή εκδήλωση προς τιμήν του σπουδαιότατου αυτού Αγρινιώτη Καθηγητή «φώτιζε» και τιμούσε και τις υπόλοιπες εκφάνσεις του κ. Παλιούρα, τις προσωπικές του. Ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων κ. Δημήτρης Ντάουλας, παρουσίασε την μέγιστη προσφορά του κ. Παλιούρα στην τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς το ως ποικιλόμορφη, πλούσιο και σπουδαίο.
Ο καθηγητής Παλιούρας διορίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο Αγρίνιο και αμέσως ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ίδρυση του Γυμνασίου Καινουρίου, κάτι που πέτυχε. Από το 1998 εργάστηκε ως καθηγητής και αγωνίστηκε με πάθος για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην περιοχή του Αγρινίου, ενώ στο εγχείρημα αυτό παρουσίασε τεκμηριωμένες προτάσεις. Ότι θετικό έχει συμβεί στην κατεύθυνση αυτή οφείλεται στον κ. Παλιούρα, όπως τόνισε ο κ. Ντάουλας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συμβολή του στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγ. Τριάδας, ενώ η δημιουργική του ανησυχία εκφράστηκε και μέσα από την συμμετοχή του σε πολλούς συλλόγους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους κ. Φώτης Μάλαινος παρουσίασε την άλλη πτυχή του κ. Παλιούρα, αυτή του επιστήμονα, του δασκάλου και του ανθρώπου. Ο κ. Μάλαινος έφτιαξε το «πορτραίτο» του τιμώμενου καθηγητούως προς το επιστημονικό του έργο, το διδακτικό του, το συγγραφικό του, το έργο του στο Πανεπιστήμιο και το ανασκαφικό του έργο. Ο κ. Παλιούρας έγραψε το βιβλίο «Βυζαντινή Αιτωλ/νία», όπως προείπαμε, που είναι πιλοτικό σύγγραμμα για την μνημειακή τοπογραφία της περιοχής μας και πρόκειται για μια πληρέστατη μελέτη γύρω από τον βυζαντινό πλούτο του νομού μας, συμμετείχε στην συγγραφή μεγάλων και πολυτελών συλλογικών τόμων με καλλιτεχνικούς θησαυρούς του Σινά, των Αγίων Τόπων, της Μακεδονίας, των Ιωαννίνων, του Αγ. Γεωργίου Βενετίας και της Κωνσταντινουπόλεως. Ακόμη έγινε σημαντική αναφορά στο ανασκαφικό του έργο που είναι αυτό της Αγ. Τριάδας του Μαύρικα και της Βαράσοβας.
Παράλληλα, ο χαρισματικός επιστήμονας και άνθρωπος Αθανάσιος Παλιούρας κατόρθωνε πάντα μέσα σε λίγα λεπτά να κερδίζει την καρδιά των μαθητών του και μετέπειτα των φοιτητών του, κάτι που αναφέρθηκε διεξοδικά στην τιμητική αυτή εκδήλωση. Ως άνθρωπος, χαρακτηρίζεται από την πηγαία του αγάπη και καλοσύνη, την ευγένειά του και το υψηλότατο ήθος του.
Στην τιμητική αυτή εκδήλωση προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το ανασκαφικό έργο του τιμώμενου με τίτλο «Βαράσοβα, το Άγιον Όρος της Δυτικής Ελλάδας» και «Αγία Τριάδα Μαύρικας Αγρινίου».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση  απηύθυναν ο πρόεδρος της ΓΕΑ κ. Χρήστος Θετάκης και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ρωμιοσύνης κ. Γιώργος Μπόκας. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η γραμματέας του παραρτήματος της Αιτ/νίας της Ένωσης Θεολόγων κα Δήμητρα Γώγουλου. Στην τιμητική αυτή εκδήλωση παρευρέθησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αγρινίου κ Παύλος Μοσχολιός και Βασίλης Αντωνόπουλος καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τα Ν.Δ κ Ανδρέας Κατσανιώτης.
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr